„Klubrádió

Első hivatali napján rendeletek sorát írja alá Biden

18/01/2021 08:50

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden feltett szándéka megfordítani azokat a veszélyes folyamatokat, amelyeket elődje, a választási vereségébe csak nehezen beletörődő Donald Trump indított el. Emellett a koronavírus elleni védelmet is új alapokra akarja helyezni.

Tucatnyi elnöki rendeletet tervez aláírni már beiktatása napján, január 20-án Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök, hogy visszafordítsa Donald Trump távozó elnök legvitatottabb intézkedéseit, és lépéseket tesz a koronavírus-járvány kezelésére is – hivatkozik a 24.hu Biden leendő kabinetfőnöke, Ron Klain bejelentésére.

Az első rendeletek között szerepelni fog a távozó republikánus elnök által egyes iszlám országokkal szemben elrendelt beutazási tilalom feloldása, a párizsi klímamegállapodáshoz való újbóli csatlakozás és a diákhitel-visszafizetések szüneteltetésének meghosszabbítása is.

A koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedések részeként az új elnök kötelezővé teszi a maszkviselést minden szövetségi intézményben és az államok közötti utazásokra vonatkozóan egyaránt.

 
Joe BidenForrás: Flickr.com
 

Joe Biden a hivatalban töltött első száz napja során egy „nagyszabású bevándorlási tervet” fog küldeni a kongresszusnak, amelyben például állampolgárságot ajánlana a jelenleg az Egyesült Államokban élő, nem regisztrált bevándorlók millióinak.

Ron Klain szerint a leendő amerikai elnök második hivatali napján a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az iskolák és vállalkozások újraindítását, valamint a kiterjedt tesztelés beindítását célzó rendeleteket ír majd alá, január 22-én pedig utasításba fogja adni, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a gazdasági válság által a dolgozó családok körében okozott károk enyhítésére is.

„Ezek a rendeletek megkönnyebbülést hoznak majd a válsággal küszködő amerikaiak millióinak” – hangsúlyozza feljegyzésében Biden leendő kabinetfőnöke.