„Klubrádió
Esti gyors

Timothy Garton Ash: Trump a legrosszabb amerikai elnökként vonul be a történelembe

7/01/2021 19:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Timothy Garton Ash brit történész szerint rendkívüli esemény lesz az Egyesült Államok történetében a Capitolium, a törvényhozás szerdai ostroma. Az ország megítélése óriási változáson megy keresztül. Úgy látja, Donald Trump öröksége katasztrofális, a legrosszabb amerikai elnökként hivatkoznak majd rá. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a Trump-hívek attakja  puccskísérlet volt, szerinte a távozó elnök nem gondolta át, csak látványos show-t akart. Csernyánszky Judit interjúja.

Hogy látja a szerda esti, csütörtök hajnali történéseket, a Capitolium ostromát? – kérdeztük Timothy Garton Ash brit történészt, az Oxfordi Egyetem professzorát, aki nem mellesleg Kelet-Európa-szakértő, és Magyarország rendszerváltás utáni történelmét is kiválóan ismeri.

Rethinking Open Society - Free Speech and The Defense of An Open
 
Timothy Garton Ash, brit történész, az oxfordi egyetem professzora. Fotó: CEU - Daniel Vegel
 

Ez az első alkalom volt 1814 óta, hogy a Kongresszust megostromolták, akkor Amerika üzent hadat a briteknek, akik rohamot indítottak a Capitolium ellen. A mostani ostrom ezért rendkívüli esemény lesz a történelemben. Attól tartok, Amerika reputációja óriási változáson megy keresztül mostantól. Nagyon kevesen fogják a demokrácia modelljének, a szabad világ jelképének tekinteni ezentúl a Capitoliumon vagy a városon kívül. Arra, hogy miképp hat az ország demokratikus, belső berendezkedésére, nehéz a válasz egyelőre. Abban az esetben, a republikánusok úgy döntenek, szakítanak végleg Donald Trumppal, még jól is kijöhetnek belőle.

Az elnököt el kell gyorsan távolítani? Ahogy ezt most minden elemző felveti, mert nincs biztonságban az ország?

Azt gondolom, ez most másodlagos kérdés, hacsak el nem indítja a harmadik világháborút. Nemrég adta ki közleményben, hogy az előírásoknak megfelelően átadja a hatalmat a következő elnöknek, ezért ez most nem kardinális kérdés a fennmaradó 13 napban. A republikánusok álláspontja annál inkább. És a Trump-hívőké. Ugyanis már az éjszakai órákban készítettek egy gyors felmérést, amelyből kiderült, hogy a republikánusok 45 százaléka támogatta a Capitolium ostromát. Ez sokkoló szám.

Ön szerint tervezett vagy ad hoc, és így azonnal elvérző, megbukott puccskísérletnek voltunk a szemtanúi?

Személy szerint nem hiszem, hogy a puccs a megfelelő kifejezés a történtek értékelésére. Tudom, hogy sokan így interpretálják azt, hogy a tömeg a kongresszust választotta célpontjának, sőt a tömeg, amikor betört az épületbe, talán maga is úgy gondolta. Szerintem Trump csak egy látványos show-t akart. Szerintem ezt találta a legjobb formának ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a republikánus politikusokra. Az, hogy tervezte volna? Nem. Ezt így konkrétan nem gondolta át.

Történelmi eseményt láttunk, de mi lesz az elnök történelmi örökségével ezek után?

Katasztrofális ez az örökség. Az Egyesült Államok történetének legrosszabb elnökeként vonul be a történelem lapjaira. Visszafordíthatatlan károkat szenved el az ország nemzetközi megítélése. Richard Haass, republikánus politikus, aki Colin Powell külügyminiszter egyik bizalmas tanácsadója volt, most üzente, hogy szerinte ez a pillanat lett a kezdete a poszt-amerikai, azaz Amerika utáni világ kialakulásának. Súlyos üzenet.

A trumpizmus, amely feltehetően nem tűnik el egyik pillanatról a másikra, hogyan hat az Európai Unióra?

Nagyon érdekes, izgalmas kérdés. Hisz Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski és nem mellesleg Boris Johnson is itt nálunk egyik legjobb barátját veszítette most el a Fehér Házban. Aminek következménye az európai populista politikusok népszerűségének megrendülése lesz. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy Európa nincs és nem lesz ??? az amerikai politika centrumának, az itteni gondok kevésbé fogják őt érdekelni. Az a sejtésem, hogy Joe Biden nem sok energiát fektet majd abba, hogy a liberális demokráciát helyreállítsa a térségben. Nem ez lesz a külpolitikai prioritás. Pontosabban politikai tőkét nem elsősorban Európában fog befektetni. Természetesen elvekben a liberális demokráciát támogatja, de azt mondom, ne számítsunk arra, hogy Biden csillogó páncélban vonul be.

Csernyánszky Judit interjúját a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Esti gyors
2021. január 07., csütörtök 18:20