„Klubrádió
Esti gyors

Ez most nem lehet nem személyes – Selmeci János jegyzete

12/02/2021 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Mi itt leszünk. Hát önök?  

2021. február 12. Esti gyors-részlet (2021.02.12. Selmeci János jegyzete)
02:05
00:00
Amikor elkezdtem a Klubrádióban dolgozni, abban maradtam magammal, hogy ezt csak akkor és addig lehet jól csinálni, ameddig nem lesz személyes. Hogy a munka után nem idegeskedhetek azon, hogy Orbán Viktor már megint mit követett el a saját népe ellen. Hogy nem lehetek én az a Facebook-ismerőse másoknak, aki óránként oszt meg egy hírt valami kormányzati lopásról. Hogy egy kicsit kívülről kell szemlélni mindent, a lelkem, az idegeim és a boldogságom pedig nem mehet rá arra, hogy napi 8-10, igazából 24 órában a gusztustalan magyar közélettel foglalkozom. Ezeket nem vehetik el tőlem.

De ez most nem tud nem személyes lenni.

Eleve nem normális az az állapot, amiben egy magyar újságírónak léteznie kell. Az objektivitás, a középen állás nem értelmezhető egy olyan rendszerben, ahol a kormány nem titkolt célja a független sajtó megszüntetése, a média szolgasorba állítása. A sajtószabadság és a tájékozódáshoz való jog híveként nem lehet nem a kormány kritikusának lenni, és akkor mit csináljon az ember, ha a saját munkahelyét, a barátai, kiváló szakemberek munkahelyét akarják tönkretenni. A mi rádiónkat, az önök rádióját.

Meggyőződésem, hogy az Orbán rendszer óriási károkat okoz Magyarországnak, az itt élő embereknek. Ennek ellenére sem éreztem soha, hogy újságíróként dolgom lenne hozzájárulni az Orbán-kormány bukásához.

A mi dolgunk az, hogy tájékoztassunk, hogy feltegyük a fontos, az önöknek fontos kérdéseket. Önökön múlik, kedves hallgatók, hogy mit kezdenek a válaszokkal, és most az is önökön múlik, hogy a következő hónapokban, években is feltehetjük-e majd a fontos kérdéseket.

Vannak dolgok, amik az Orbán kormány alatt nem fognak megtörténni. Nem lesz konszolidáció, nem lesz nemzeti egység, sem tisztességes verseny, nem lesz gyerekbarát oktatási rendszer, nem lesz vége a gyűlölködésnek, nem fognak kevesebbet lopni. Médiaszabadság sem lesz, és lehet, hogy nem lesz a Klubrádiónak frekvenciája. De Klubrádió lesz. Ha nem adjuk, ezt nem vehetik el.

Mi itt leszünk. Hát önök?

Selmeci János jegyzete a 2021. február 12-i Esti gyorsban hangzott el.