„Klubrádió
A lényeg

Európában is kiállnak a Klubrádió mellett

9/02/2021 17:22

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Európában széles körű tiltakozás bontakozott ki a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntéssel kapcsolatban, szakmai szervezek és politikusok temetik a magyar sajtószabadságot, miközben az EU tehetetlenül figyeli a fejleményeket. Arató László jelenti Brüsszelből.

2021. február 09. A lényeg - Arató László 21.02.09.
01:27
00:00
„Újabb elhallgattatott hang Magyarországon, újabb szomorú nap a sajtószabadság számára” – így kommentálta a bíróság elutasító döntését Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, aki azt is hozzátette, hogy az ítélet megpecsételte az utolsó független magyar rádióállomás sorsát, lehetetlenné téve, hogy az éterben közvetítse műsorát.

Nemcsak a magyar média szabadságára mértek ezzel súlyos csapást, de mindez komoly csapást jelent Európa demokráciájára nézve is – mondta Daniel Freund, német zöldpárti képviselő írta, aki rettenetes hírnek nevezte a Klubrádióval kapcsolatos fejleményeket.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű nemzetközi civilszervezet is helytelenítette a döntést: komoly csapásnak nevezte a sajtószabadságra nézve. Rajtuk kívül más újságírószervezetek is bírálatuknak adtak hangot. Egy ír brüsszeli tudósító pedig azt mondta, hogy az EU a saját kezén ül, miközben Magyarország független sajtóorgánumait szisztematikusan lebontják. Sorait Vera Jourovának, az illetékes uniós biztosnak címezte. 

Ugyanakkor az Európai Bizottság a napokban jelentette be, hogy az éves jogállamisági jelentésének összeállításához konzultációt kezd a tagállamokkal és civil szervezetekkel is. A jogállamisági vizsgálat célterületei ugyanazok, mint tavaly: a fékek és ellensúlyok rendszere, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció és a média sokszínűsége – összegezte Arató László Brüsszelből a fejleményeket.