„Klubrádió
Reggeli gyors

Helló Diktátor úr – értékeli Orbánt uniós szemmel a másfél órás német film

28/12/2020 07:55

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nemzetközi lapszemlénk fókuszában a jogállamisággal küszködő Magyarország van Michael Wech filmjén keresztül. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2020. december 28. Reggeli gyors-részlet (2020.12.28. Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittal)
05:25
00:00

Helló, Diktátor úr
címmel az ARTE tévécsatorna Orbán Viktorról és a diktatúrába hajló Magyarországról rajzol aprólékos, sok részletre kiterjedő kórképet, dokumentum értékű, miközben alapos, kimerítő elemzést is ad. A másfél órás összeállításban sok politikai szereplőt megszólaltat Michael Wech oknyomozó, tényfeltáró filmjében, amit Leopold Hoesch rendezett. Michael Wech a Klubrádióba is eljött csapatával forgatni Daniel Freund európai parlamenti képviselővel együtt.

Daniel Freund a Klubrádióban
 
Daniel Freund a Klubrádióban
Klubrádió
 

Az EP-képviselő, aki a Zöldek/Európai Szabad Szövetség nevű képviselőcsoport tagja, interjút is adott ez alkalomból arról, miként sérti meg Orbán kormánya a jogállami normákat, amelyek között kiemelte a sajtószabadság elhalásának ügyét, amit szerinte többek között az is jelez, hogy nem hosszabbították meg a Klubrádió frekvenciáját. Az interjúban Freund elemezte Orbán és Morawieczki lengyel kormányfő uniós vétóját, amellyel egy 450 milliós közösséget zsaroltak meg.

A filmben megszólal és véleményt mond az orbáni politikáról többek között Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke, kancellárjelölt, jelenleg a Bundestag képviselője, Paul Lendvai Ausztriában élő magyar újságíró, politikai elemző, Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke, Magyar Bálint volt oktatási miniszter, Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti vezetője, Jean Asselborn, Luxemburg kormányfő-helyettese, Karácsony Gergely főpolgármester, Scott Griffen, a bécsi Nemzetközi Sajtó Intézettől, Iványi Gábor lelkész, Michael Ignatieff, a CEU elnöke, Hadházy Ákos független képviselő, Ulrich Ladurner, a Die Zeit tudósítója, Katarina Barley, az Európai Bizottság egyik alelnöke, Viviane Reding volt uniós biztos.

Reding például azt mondta, hogy Orbán antidemokratikus és a jogállamot sértő intézkedéseit elképedve követte az Unió, senki nem volt felkészülve a kormányfő húzásaira. Orbán politikai karrierjének kezdetéig visszamegy a film, számos fotóval és bejátszással dokumentálva, hogy a liberális eszmék felől indult, és jutott el addig a pontig, amikor – s ezt a hírhedt jelenetet is beleszőtte filmjébe Wech – Jean Claude Juncker „Helló, Diktátor”-ral üdvözölte az egykori uniós csúcson. A másik oldalon egyetlen megszólaló van, Kovács Zoltán államtitkár, szóvivő, aki a CEU elüldözését természetesen meg tudta magyarázni – méghozzá a maguk által hozott törvényekre hivatkozva.

A filmben az uniós vezetők szerint a zsarolás az utolsó csepp volt a pohárban, hogy meghozzák a döntést arról: az uniós pénzek elosztását végre összekötik a jogállami követelményekkel. A film optimistán zárul, a történtek nem gyengítik, sokkal inkább megerősítik az Uniót, mert most tudatosodik csak igazán, mit jelent az uniós állampolgárok számára a demokrácia.


A film január 19-ig megnézhető a YouTube-on.

A Washington Post és az NPR amerikai közszolgálati rádió is leadta a hírt, hogy Magyarországon adták be elsőként a Pfizer Covid-19 elleni vakcináját az Európai Unióban.

Az AP amerikai hírügynökség Frankfurtban keltezett tudósítása viszont azt állítja, hogy Németország, Magyarország és Szlovákia elsőkként kezdték meg az oltásokat pár órával a vakcinák kiszállítását követően, amivel elkeserítették azokat az uniós vezetőket, akik a 27 állam oltási kampányát koordináltan vasárnap tervezték elindítani. Mindenhová pénteken este illetve szombaton a reggeli órákban érkeztek meg Belgiumból a szállítmányok. Az Unióban egyébként 16 millió fertőzöttet és 336 ezer halálesetet tartanak nyilván, de szakértők szerint a korlátozott tesztek miatt alulbecsült adatokkal van dolgunk.

Számos médiumon átjött Manfred Weber Orbánt bíráló véleménycikke, ami eredetileg szombaton jelent meg a Welt am Sonntag német újságban Orbán politikája téves út címmel, de egyre több újság veszi át, például  a Die Presse, a Frankfurter Rundschau, az osztrák ORF TV, a Die Zeit, a Stern magazin online kiadása. A Szabad Európa/Szabadság Rádió azt emelte ki a címben, hogy Weber szerint a nacionalista-populista politika nem megoldás a társadalmi bajokra. Ez a véleménycikk válasz volt Orbán nemrégiben adott interjújára, amelyben a magyar kormányfő a Szovjetunióhoz hasonlította az uniós közösséget. Ez az összemosás Weber szerint nem jelent mást, mint azt, hogy Orbán szét akarja verni az EU-t. Tudomásul kellene végre venni, hogy a közösség nem csak egy fejős tehén, ami tejet ad. Ugyan határozatlan ideig fel lett függesztve a Fidesz tagsága az Európai Néppártban, ami azt jelenti, szinte minden fontos jogától meg lett fosztva Orbán frakciója.

A véleménycikkben szó van arról is, hogy Weber szerint azzal, hogy Orbán a konzervatív értékek elárulásának tekinti a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kidolgozott szükséges kompromisszumokat a jogállamisági feltételekről, akkor ő valójában a radikálisokkal akar koalíciót, amire viszont a CDU/CSU nem hajlandó. Weber tisztázza azt is, hogy a keresztény értékeket a Szentírás és az egyházak határozzák meg, nem pedig a magukat a Nyugat megmentőjének kihirdetők. Weber szerint az EPP-nek döntenie kell végre Orbán kirekesztő politikájáról, mert az nem szab jó irányt az unió jövőjének a következő évtizedben.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2020. december 28-i, hétfői Reggeli gyorsban hangzott el.