„Klubrádió
Reggeli gyors

„Az európai demokrácia nem eladó”

21/10/2020 08:22

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az európai demokrácia nem eladó – ezzel a címmel közli a konzervatív hamburgi Die Welt két német zöldpárti politikus közös cikkét. Franziska Brantner és Daniel Freund arról számol be, hogy már 14 ország több mint száz európai parlamenti képviselője írta alá azt a felhívást, amely a jogállamiság jobb érvényesítését célozza az uniós tagállamokban. A magyarországi és a lengyelországi helyzet világosan mutatja, hogy az EU-nak végre cselekednie kell – szögezik le. A koronavírus-járvány nyomán a jövőben kisebb lesz a világban a légi szállítási kapacitás és sok magánkézben levő társaság csődbe megy – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, akinek a szavait a Reuters idézi.

2020. október 21. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (20.10.21.)
05:18
00:00

Borús jövő előtt áll a légi közlekedés

A koronavírus-járvány nyomán a jövőben összességében kisebb lesz a világban a légi szállítási kapacitás, sok magánkézben levő társaság csődbe megy, miközben egy tucatnyi kormányzat – köztük a német és a francia – jelentős pénzeket szán a nemzeti légitársaságok megmentésére, növelve azokban az állami tulajdonrészt. Így vélekedett egy webes rendezvényen Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, akinek a szavait a Reuters hírügynökség idézi.

Szerinte a hagyományosan szervezett vállalkozások jövője a legborúsabb - azoké, amelyekben a járatok hálózata gócpont köré szerveződik, és amelyek elsősorban az üzleti célú utazásokra támaszkodnak. A Wizz Air ezzel szemben arra számít, hogy amint a járvány alábbhagy, lesz kereslet az általa üzemeltetett olcsó szolgáltatásokra, amelyek jellemzője az átszállás nélküli közvetlen járatok sokasága.

Váradi a rendezvényen panaszkodott amiatt, hogy a kormányok nem hangolják össze az utazási korlátozásokkal, karanténelőírásokkal kapcsolatos döntéseiket. Mint közölte, az általa irányított Wizz Air jelenleg a normális forgalomhoz képest fele kapacitással üzemel, de amint a COVID eltűnik, gyorsan el tudja érni újra a 2019-es szintet.

Több mint száz képviselő csatlakozott

Az európai demokrácia nem eladó – ezzel a címmel közli a konzervatív hamburgi Die Welt két német zöldpárti politikus közös cikkét. Franziska Brantner, a Zöldek Bundestag-frakciójának Európa-politikai szóvivője, valamint Daniel Freund, aki az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési ügyekkel foglalkozó tárgyaló küldöttségében a zöldek delegáltja, arról számol be, hogy már több mint száz európai parlamenti képviselő írta alá azt a felhívást, amely a jogállamiság jobb érvényesítését célozza az uniós tagállamokban.

Daniel Freund a Klubrádióban
 
Daniel Freund a Klubrádióban
 

A két szerző szerint elégtelenek azok az eszközök, amelyekkel jelenleg az Európai Unió rendelkezik annak érdekében, hogy hatákonyan tudjon fellépni, ha valamely tagállamban visszaélnek az uniós pénzekkel, illetve megsértik a jogállamiságot. „A magyarországi és a lengyelországi helyzet világosan mutatja, hogy az EU-nak végre cselekednie kell” – szögezik le.

Áttekintésükben jónak ítélik azokat a javaslatokat, amelyeket az Európai Bizottság és az Európai Parlament kidolgozott a jogállamisági mechanizmus bevezetésére. Ezeket az indítványokat a tagállamok a júliusi EU-csúcson jelentősen gyengítették, a német szövetségi kormány pedig – keresvén az EU Tanácsa, a Bizottság és a Parlament közötti kompromisszumot - véglegesen eltávolította e javaslatok magvát. A szankciók elrendeléséhez minősített többségre lenne szükség, a kritériumok érvényét leszűkítenék a súlyos korrupciós esetekre, minden mást kihúztak.

Brantner és Freund beszámol arról, hogy az általuk kiadott felhívást 14 tagország több mint száz EP-képviselője írta alá. Elismerik, hogy a soros német EU-elnökség hatalmas kihívás előtt áll: kompromisszumot kell találnia a következő évek uniós költségvetése, illetve a járvány okozta válságból kijutást célzó helyreállítási pénzügyi alap ügyében. Ezek a pénzek – hangsúlyozzák – a környezettudatos és szociális piacgazdaság újraindítását szolgálják. Sajnálattal állapítják meg, hogy az Európai Tanács – amely a tagállami vezetők testülete – jelentősen gyengítette a Bizottság és a Parlament azon erőfeszítésének az eredményességét, amely e pénzügyi csomagok jogállami kereteinek a megteremtésére irányul. Követelik a német elnökségtől és minden tagállami kormánytól, hogy fogadja el a feltételekhez kötést. Ez azt jelenti, hogy:

– először is: legyen világos és határozott eljárásrendje a jogállamiság betartatásának. Az Európai Bizottság által ezen eljárásrend alapján indítványozott döntéseket a Tanácsban csak minősített többséggel lehessen elvetni

– másodszor: a kritériumoknak mindenképpen vonatkozniuk kell a jogállamiság alaptételeire és az igazságszolgáltatás függetlenségére

– harmadszor: ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy egyes tagállamok elérhessék a megállapodás további halogatását egy újabb EU-csúcson  

– és végül negyedszer: olyan rendszert kell megalkotni, amely lehetővé teszi, hogy az európai polgárok, a helyi hatóságok és a vállalkozások közvetlenül hozzájuthassanak EU-pénzekhez, ha saját kormányuk magatartása akadályt képez abban, hogy ezeket a pénzeket a szabályszerű csatornákon keresztül megkapják.

Ezzel a legutóbbi ponttal kapcsolatban a két zöldpárti politikus kiemeli: egyetlen európai polgár sem büntethető azért, mert kormánya nem tartja tiszteletben az unió alapelveit. Ez a cselekvési felhívás kimondottan sürgető, mert értékeink olyan példátlan válsága előtt állunk, amely veszélyezteti az EU-nak, mint a demokrácia és a béke projektjének a túlélését – fogalmaz a Die Weltben megjelent cikkében Franziska Brantner és Daniel Freund.

Daniel Freund a napokban tényfeltáró célú látogatást tett Budapesten, ennek részeként rövid megbeszélést folytatott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével is, majd exkluzív interjút adott Csernyánszky Judit kolléganőnknek. Ebben fontosnak nevezte, hogy Magyarország esetében kapcsolják össze az EU-s támogatások kifizetését a jogállami normák betartatásával.

Kárpáti János lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. október 21., szerda 07.00

 

 

És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás