„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna: Mindegy, hogy hívják, ha jó eszköz lesz a korrupció ellen

20/10/2020 12:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője az új EU-s költségvetéshez kapcsolódó, készülő szabályozásról azt mondta, őt nem érdekli, hogy a végén minek hívják, benne lesz-e a nevében a jogállamisági kifejezés, vagy sem, ha működőképes mechanizmus lesz és tudja kontrollálni, mire mennek el az EU-s források. Hangsúlyozta: az európai értékekkel szembeforduló kormányt kell szankcionálni, nem a polgárokat.

2020. október 20. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (20.10.20.)
07:39
00:00

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint az EU sokat tud tenni azért, hogy az unió egészére vonatkozó szabályokon változtasson, kialakítsa a mechanizmusokat a jogállamiság, demokrácia, emberi jogok helyzetének, érvényesülésének folyamatos vizsgálatára és arra, hogy közbe tudjon avatkozni, ha ezeket sértik a kormányok. De az naiv elképzelés, hogy „az EU majd megoldja helyettünk”, a magyar embereknek kell kormányt váltaniuk, és helyette olyat választani, amely emberséges és igazságos országot épít ki – tette hozzá.

Amióta foglalkoznak az új hétéves költségvetéssel (amely januártól lesz időszerű), az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki kapja a pénzt és mi alapján. Odafigyelt az EU arra, hogy mi történt az elmúlt években, és nemcsak Magyarországon, hanem Lengyelországban, Bulgáriában vagy Máltán. Mindent megtesznek azért, hogy jogállamisági feltételek legyenek, ne korrupcióra adják a pénzt, és ezt nem az említett országok állampolgáraival szembeni, hanem az ő védelmükben szeretnék elérni. Olyan megállapodást szeretnének, amelyben ha van szankciórendszer, az az európai értékekkel szembeforduló „korrupt, autokrata” kormányt bünteti, nem a polgárokat.

Donáth Anna azt is mondta: egyértelmű, hogy ahol ennyi szereplő és érdek találkozik, ott a kompromisszum eléréséhez mindenkinek valamennyit engednie kell. Magyar vagy lengyel szemmel, akinek nem tetszik az országában kiépülő rendszer, az sokkal szigorúbb követelményeket várna el. De várjuk ki a végét, nem szabad a szavak szintjén leragadni – mondta, hozzátéve: őt nem érdekli, hogy a végén minek hívják, benne lesz-e a nevében a jogállamisági kifejezés, vagy sem, ha működőképes mechanizmus lesz és tudja kontrollálni, mire mennek el az EU-s források, és azokhoz jutnak-e el, akikhez kell. Eddig nem volt ekkora akarat az EU-ban arra, hogy szigorúbb elszámoltatás felé haladjon a nemzetközi szervezet, és annak kimondása felé, hogy aki nem tartja tiszteletben a közös értékeket, annak számolnia kell a következményekkel.

A momentumos politikus szerint Orbán Viktor picit kezdi eltaktikázni magát, már nem igaz, hogy Európában ne látnának át a kormány kettős beszédén, tudják, mi történik Magyarországon. Nyilván egy ekkora demokratikus rendszer nem tud olyan gyorsan lépni, amennyire ők szeretnék, de azt már üdvözlendőnek tartja, hogy napi szinten a megoldáson van a hangsúly.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Donáth Anna/Facebook

Reggeli gyors
2020. október 20., kedd 07:40
Műsorvezető: Dési János

 

 


És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás