„Klubrádió
Reggeli gyors

A jogállamiságot össze fogjuk kötni az uniós normák betartásával, hiába ellenkezik Orbán – Interjú a Klubrádióban Daniel Freund német uniós képviselővel

19/10/2020 06:49

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Rövid tényfeltáró célú látogatást tett Budapesten Daniel Freund, német zöldpárti képviselő, aki korábban többször is hitet tett a jogállami normák betartása és a sajtószabadság tiszteletben tartása mellett. Daniel Freund rövid megbeszélést folytatott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével is, majd exkluzív interjút adott Csernyánszky Judit kolléganőnknek. Ebben fontosnak nevezte, hogy Magyarország esetében kapcsolják össze az EU-s támogatások kifizetését a jogállami normák betartatásával.

2020. október 19. Reggeli gyors-részlet (2020.10.19. Interjú Daniel Freunddal)
08:56
00:00
Rádiónkba látogatott Daniel Freund, német Európai Parlamenti képviselő a Zöldek színeiben, aki részt vesz azokon az egyeztetéseken, ahol új eljárásrendet alakítanak ki. Ennek lényege: hogy csak azok a tagországok részesüljenek a pénzügyi alapokból, amelyek betartják a jogállami, uniós normákat.

- Egyrészt nagyon köszönjük, hogy szívügyének tekinti a Klubrádió sorsát, és személyesen is eljött hozzánk, hogy elsőkézből tájékozódjon a magyar kormány média-intézkedéseiről. Mit szeretne elérni ezzel a látogatással?

- Ahol megfordultam ebben az évben, mindenhol azt láttam – legyen az Prága, ahol a kormányfő, Andrej Babis üzleti összeférhetetlenségéről volt szó; Bulgária, ahol hatalmas tömegek tüntetnek a korrupció és a sajtószabadság megfojtása ellen, s most már Magyarország is –, válságban a jogállam. Egyik kezdeményezője és kidolgozója vagyok annak a mechanizmusnak, amelynek eredményeképpen a jogállami normákat, a sajtószabadságot vagy a bírói függetlenséget és a kutatás, az oktatás szabadságát megsértőknek pénzügyi következményekkel kell számolniuk. Kidolgozzuk, hogy az uniós pénzek ne tűnhessenek el többé korrupciós ügyletekben, hogy ne tartsanak fenn többé korrupt kormányokat.

- A magyar kormányfő azt mondja, nem lehet összekötni az uniós pénzek elosztását a jogállam helyzetével. Igaza van?

- Nem, egyáltalán nem. Világossá tettük minden egyes alkalommal, erről szó sem lehet. S ebben egyetértés van a szélsőbaltól kezdve a jobboldalig minden pártban. Ez nem a kelet és nyugat szembeállításáról szól, de nem is arról, hogy a legnagyobb politikai család szembemenne egy másikkal. Egységesek vagyunk ebben a kérdésben: a pénzek elosztását össze kell kötni a jogállami normákkal, a sajtószabadsággal, az oktatás, a bírói intézményrendszer függetlenségével. Most már abban a szakaszban tartunk, amikor minden egyes kormánynak jóvá kell hagynia a döntésünket, de azt látjuk: Orbán túszként tartja fogva az Uniót.

- Az Európai Néppártban Orbán mindig bízhatott, sokan az elmúlt 10 év uniós kudarcait az ő számlájára írják. Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Tanács nem volt képes menedzselni azokat a kérdéseket, amelyek fölött az EPP szemet hunyt. Nem tart attól, most is ez fog történni?

- De legalább el tudtuk indítani a 7-es cikkely procedúráját. Azonban az Európai Néppárt most a parlamentben valóban eltökéltnek látszik. Az önök országában történtek is azt bizonyítják, az ügy halaszthatatlan, nincs több időnk továbbhúzni azt a végtelenségig.

Daniel Freund a Klubrádióban
 
Daniel Freund a Klubrádióban
 

- Lásd a CEU ügyét! Mire az Európai Bíróság döntött, és a magyar kormány elvesztette a csatát, az egyetem már rég kiköltözött, mert elűzték Bécsbe.

- Nos, ezúttal épp azt szeretnénk elkerülni, hogy ugyanez megtörténhessen a Klubrádióval is. Ezért sem hagyhatjuk, hogy az ügyet addig húzzuk, amíg az az Európai Bíróság elé kerül. Előtte kell cselekednünk.

- Le tudnak ülni és megegyezni az EPP-vel?

- Már tárgyalunk. Az EPP is raportőre a feltételrendszer kidolgozásának, annak, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, ha hozzá akarsz jutni az uniós alapokhoz. A néppárti tárgyalófél – tényleg mondom – nagyon elszánt most, nem hiszem, hogy ő lesz majd az akadály. Másrészről épp azért vagyok most itt önöknél és tárgyalok Budapesten két napon át, hogy ezt a jelentést is le tudjam tenni bizonyítékként az asztalra. Ettől nem tágítunk. Értem én, hogy a jogállami feltételek meghatározása önmagában lehet egy elvont fogalom, érvelnek sokan. Azonban most, hogy itt vagyok a rádiónál, ami kézzel fogható, a saját szememmel is meggyőződöm arról, mi a helyzet.  Valóságos rádióval és annak a valóságos problémájával állunk szemben. Ez nem elvont fogalom. Mint ahogy az sem, hogy felszámoltak újságokat, honlapokat, bírákat nyugdíjaztak. Hosszú a sor.

- A másik csapda: Orbán végül – látszólagosan - mindig megegyezik Brüsszellel, de amikor hazajön, akkor annak az ellenkezőjét teszi. Minden meghatározó intézményt az ellenőrzése alatt tart. És így itt semmi nem változik 10 éve.

- Most valóban komoly pénzek forognak kockán. A hétéves büdzsé teljes egészében és a koronavírus miatti segélycsomag. Szerintem még bizonytalanabb lesz Orbán helyzete, amikor azzal fenyegetőzik, hogy ha a pénzek elosztását a jogállamtól tesszük függővé, akkor blokkolja a pénzeket az egész Európai Unió számára. Meg kellene értenie, hogy a parlament egyértelművé tette, a jogállamiságot megszegők szankcionálása nélkül nem fogjuk megszavazni a következő 7 év büdzséjét. Ebben – ismétlem, eltökéltek vagyunk. Noha még midig kérdés, ki húzza először félre a kormányt?! Ki győz? Nekem az a meggyőződésem, hogy Orbán blöfföl, mert nagyon is kell neki a pénz. Közismert, hogy Magyarország az egyik legnagyobb nettó haszonélvezője az uniós pénzeknek. S ha elfogadjuk a mechanizmus működésének szabályait, akkor Orbán egyedül marad a tiltakozásával, s rá fog ébredni, nem mehet szembe mindenkivel. Nem kockáztathatja egyedüliként az összes tagállam pénzét. Magyarország gazdaságát is tönkrevágta a koronavírus, nagyon is kell Orbánnak a pénz.

- El tudja azt is képzelni, hogy Orbán a döntés hatására kilép az unóból? Jelzi, hogy akkor itt a vége!

- Egyrészt nem könnyű kilépni az unióból. Másrészt tudom, hogy a magyarok nem akarják elhagyni az EU-t. Én személy szerint nem szeretném, de szerintem senki nem szeretné ebből a közösségből azt, hogy Orbán kiléptesse hazáját az unióból. Egyszerűen azt szeretnénk, hogy a magyar adófizetők pénzét, de ugyanúgy a németekét, a finnekét vagy a portugálokét, ne lopják el, vagy ne folyassák át különféle útvonalakon. Azt is tisztázni szeretném, hogy nem a magyar embereket akarjuk büntetni, hanem a magyar kormányt. Amelyik nem tartja magát az uniós egyezményhez, a jogállami elvárásokhoz.

- Tehát értsem ezen azt is, hogy valamiféle kompromisszumra jutnak.

- Nem gondolom, hogy kompromisszumot kellene kötnünk. Pont azt szeretném, ha a német kormány, a mostani német elnökség ne kössön kompromisszumot a magyar kormánnyal. Július óta azonban valóban azt látjuk, hogy az Európai Tanács a kompromisszum felé indult el, de ez számunkra elfogadhatatlan. Ha az új működési rendet megszavaznánk, akkor az azt is jelentené, hogy többségi szavazat fog dönteni a jövőben, s egyetlen kormány sem tudja blokkolni az egész rendszert.

Daniel Freund a Klubrádióban
 
Daniel Freund a Klubrádióban
 

- Amennyiben megvonják a forrásokat hazánktól, akkor milyen csatornákon keresztül jutnak el az uniós pénzek oda, ahol szükség van rájuk és a magyar kormány már nem rendelkezhet felette?

- Senki nem akar megvonni pénzeket Magyarországtól. Azt akarjuk, hogy a kormány tartsa be a törvényeket. Ha például az Orbán kormány vissza akarja vonni a Klubrádió működési engedélyét, és ezzel törvényt sért, akkor tőle lesz megvonva a pénz. Ha egy egyetem működését befolyásolja, akkor vessen véget annak is, mert meg lesz vonva a kormánytól a pénz. Nem az országot akarjuk büntetni ezzel. Merthogy most mit látunk? Azt, hogy az uniós pénzek vagy őt gazdagítják, vagy arra szolgálnak, hogy a hatalmát bebetonozzák. Azaz, az uniós pénzek így több kárt okoznak, mint hasznot. Ezt kell megállítanunk. Továbbra is szeretnénk, hogy jusson pénz az iskolák renoválására, hidak építésére, a mezőgazdaság fejlesztésére. Tehát a pénzeket vagy közvetlenül fizetjük ki annak, aki elvégzi a munkát, vagy olyan csatornákon keresztül juttatjuk el, mint például a fővárosi önkormányzat. De nem a kormányhoz, amelyik nem tartja magát a jogállami normákhoz – nyilatkozta rádiónknak Daniel Freund német uniós parlamenti képviselő a Klubrádió stúdiójában.

Csernyánszky Judit interjúja a 2020. október 18-i Reggeli gyorsban hangzott el.

 

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk. Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás