„Klubrádió
Reggeli gyors

A Szabad Európa a Klubrádió sorsáról és egyes bizakodó véleményekről

12/10/2020 07:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Autokrata rezsimek túsza lesz az Európai Unió? Elhallgat-e a Klubrádió? Meseország a világtérképen. Egy világutazó cica és bringás gazdája kalandjai a világban és Magyarországon.

Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittól.

2020. október 12. Reggeli gyors-részlet (2020.10.12. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:03
00:00
Zuzana Čaputová szlovák elnök attól tart, ha nem tudja megvédeni a jogállami normákat határain belül az Európai Unió, akkor fennáll annak a kockázata, hogy az autokrata rezsimek túsza lesz – nyilatkozta a Financial Timesnak. Szerinte most van itt az alkalom arra, hogy a költségvetési pénzek elosztásakor a helyzetet véglegesen rendezzék Magyarországon és Lengyelországban. És hogy pontosan megállapítsák a jogállam kritériumait, amely ezentúl mérvadó lenne minden tagország számára. Emellett arra a módosításra is égető szükség van, hogy az eddigi egyhangú döntést – például a 7-es cikkely alkalmazásakor – minősített többséggel fogadják el. A Bizottság által kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásokat sem lehetne időben elhúzni, mert nem lehet így a kifogásolt intézkedéseket megakadályozni. Példaként a legfrissebbet hozta fel, a CEU-t, amelyik kénytelen volt elköltözni Magyarországról. Arra a kérdésre, hogy az Európai Néppártnak és Angela Merkel német kancellárnak sokkal keményebben kellett volna-e fellépni a Fidesszel szemben, Čaputová azt mondta, még mindig meglepődik azon, hogy számukra az értékek mennyire viszonylagosak. Ugyan deklarálják az értékrendjüket, de a cselekedeteik azt nem tükrözik vissza.

Zuzana Čaputová
 
Zuzana Čaputová; 
Forrás: Facebook
 

Elhallgat? Teszi fel a kérdést Tony Weselowsky, a Szabad Európa újságírója a Klubrádióról szóló cikkében, amelynek alaptétele: megfigyelők és a kormányt bírálók is arra figyelmeztetnek, hogy miután szájkosarat tett a magyar médiára a kormányfő, az ország most elveszítheti egyik utolsó független hangját is. A cikk visszamegy egészen a kezdetekig, a rádió 2001-es indulásáig, és megjegyzi, 2010-ig el-elboldogult, de Orbán hatalomra kerülése óta jövője egyre kétségesebb, most pedig nem hosszabbították meg frekvenciáját. Kiállt a rádió védelmében az Európa Tanács és az IPI, a Nemzetközi Sajtó Intézet. Ennek helyettes vezetőjét, Scott Griffent idézi a cikk, aki szerint Orbán a maradék független sajtót is fel akarja számolni. Az Európai Unió pedig a sajtószabadságot, valamint a szabad piaci versenyt ugyan az alapértékek között tartja számon, de mégsem sikerült megvédeni egyiket sem Magyarországon. A rádió kormánykritikus hangvétele miatt került Orbánék célkeresztjébe. Noha vételi körzetét egyre jobban zsugorította a kormány, azonban közéleti befolyása továbbra is meghatározó maradt. A Mérték Médiaelemző Központ 2018-as felmérése szerint több ember hallgatja a rádiót, ha tájékozódni akar a hírek felől, mint ahányan a napilapokat olvassák. És már akkori is rádióhallgatók ezrei kampányoltak mellette, amikor 2013-ban hét évre megkapta jelenlegi frekvenciáját. Attól a médiahatóságtól, amelyben Fidesz-dominancia van, és felelős azért, hogy megszűnik a média sokszínűsége, illetve hogy a KESMA egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a sajtópiacon. Ugyanakkor jó pár elemző úgy véli, talán mégiscsak meghosszabbítják a rádió frekvenciáját. Polyák Gábor szerint nem állhat a Fidesz érdekében látványosan legyilkolni a rádiót. Ha megengedik, hogy folytathassa működését, akkor beigazolja, hogy sokan hamis és túlzó kijelentésekre ragadtatták magukat. Szerinte a Fidesz azt fogja majd mondani: megkapták az engedélyt, most már mindenki menjen haza! Azonkívül, hogy jogi megoldást keres frekvenciája megtartására, a rádió hallgatói támogatását is kéri, hogy folytathassa munkáját, ha máshol nem, akkor online  – írja a Szabad Európa.

Meseország Mindenkié
 
Meseország Mindenkié
 

A Time hosszú cikkben írja le, miként lett a Meseország Mindenkié könyv az ellenállás jelképévé Magyarországon az LMBT közösség számára. Külföldi kitekintést is ad, idézve például Andrzej Duda lengyel elnököt, aki szerint a kisebbségek ideológiája a kommunistákénál is veszélyesebb.

A bulvárnak tekinthető New York Postban akadtam Dean és Nala sztorijára: a skót Dean két éve indult biciklin világkörüli útjára, amikor Boszniában belebotlott a pindurka kóbor cicába. Megszánta, és Montenegróba már magával vitte. 10 országot bejártak már, amikor négy hónapra Magyarországon rekedtek a koronavírus miatt. Kalandjuk az Instagramon, a YouTube-on csúcsokat dönt, s már könyv is megjelent arról, milyen változást hozott Dean életébe a cica. Amíg magányosan tekert, a kutya nem állt szóba vele, amióta viszont Nalát magával cipeli, rögtön rengeteg barátja lett.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2020. október 12-i Reggeli gyorsban hangzott el.