„Klubrádió
Esti gyors

Kaszinókormány – Selmeci János jegyzete

5/02/2021 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Nem fontosnak, fideszesnek kell lenni.

2021. február 05. Esti gyors-részlet (2021.02.05. Selmeci János jegyzete)
02:24
00:00
Íme, az SZFE új kollégiuma című cikkében sokatmondó előtte-utána fotót közölt a kormánypárti Mandiner. A Fidesz által elstaindolt egyetem korábbi kollégiuma pontosan úgy festett, mint azt a magyar „agyonfinanszírozott” felsőktatástól várja az ember; a falról lepattogó festék, ősöreg polcok, kopott padló. E látvány hatására döntött úgy az egyetem új, fideszes vezetése, hogy méltóbb körülményeket kell teremteni; az utána fotókon frissen felújított hálót és fürdőszobát, modern nyílászárókat, új bútorokat látni. Egy ilyen szobába már egy NER-ifjú is boldogan beköltözne.

A külföldi oktatók számára 3 VIP-szobát rendeztünk be – fogalmazott az azóta kijavított cikk, így többes szám első személyben. Hogy véletlen elírásról, vagy kapott anyagról volt szó, talán mindegy is, a kormánypárti lap és az immár kormánypárti egyetem közössége megkérdőjelezhetetlen, ami korábban a rothadó liberalizmus műhelye volt, ott már a ő köreik megbecsült tagjai heverésznek az új, kényelmesebb ágyakon.

Évek óta megy a jogos kiabálás, hogy nem jut elég pénz a felsőoktatásra, hogy nemzetközi összehasonlításban nem versenyképesek a magyar egyetemek, hogy jobban lehet keresni bolti eladóként, mint egyetemi adjuntusként. A Színház- és Filmművészeti Egyetem sem úszott eddig a pénzben, és nem azért nem, mert nem volt pénz, hanem mert az egyetem nem volt fideszes. A többi egyetem sem volt az, ezért lehet, hogy a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium nagyjából akkora vagyont kapott a kormánytól, amennyit egy évben az egész felsőoktatásra szoktak költeni. Van tehát pénz oktatásra is, amennyiben az megfelelő mértékben fideszes.

Pénz egyébként még sokkal több is lesz, az unió helyreállítási alapjából Magyarországnak juttatott mintegy 6000 milliárd forintból a következő években a kormány 1500 milliárdot költ az egyetemekre; persze csak azután, hogy fideszes politikusok által vezetett alapítványoknak adták őket, azoknál lesz csak igazán jó helyen az európai adófizetők pénze.

Mert pénz az van elég. Ha valami fontosra nem jut, és azt mondják, hogy hát sajnos elfogyott, akkor hazudnak, csak nem fontosnak, fideszesnek kell lenni. Ezért nem kaptak szinte semmi támogatást a járvány miatt bezáratott kisvállalkozások és ezért vannak nyitva a kaszinók.

Selmeci János jegyzete a 2021. február 5-i Esti gyorsban hangzott el.