„Klubrádió
Esti gyors

Egy elveszett generáció – Kárpáti Iván jegyzete

2/02/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Világszerte csaknem 400 millió gyerek maradt ki valamennyi időre a hagyományos oktatásból, a szegényebb régiókban, rengetegen örökre.

2021. február 02. Esti gyors-részlet (2021.02.02. Kárpáti Iván jegyzete)
01:10
00:00
Én is annak a pártján vagyok, hogy megszorításokkal, valamilyen formában nyithassanak a vendéglátóhelyek, színházak, de van itt egy ügy, ami kevesebb felületet kapott az elmúlt hetekben, pedig talán még súlyosabb probléma.

Csaknem 100 ezer gyerek úgy fog nekimenni az érettséginek, hogy hónapok óta nem járhat be az iskolába. Még csak nem is egy homogén csoportról beszélünk, egy részüknek minden elérhető eszköz a rendelkezésére állt, hogy még ilyen körülmények között is készülhessen, sokaknak nem. Kiszámíthatatlan pályán, egyenlőtlen esélyek. Pontosan lehet tudni, hogy aki életének ebben a szakaszában hátrányba kerül, az talán soha nem tudja ledolgozni.

A helyzet drámai. Világszerte csaknem 400 millió gyerek maradt ki valamennyi időre a hagyományos oktatásból, a szegényebb régiókban, rengetegen örökre. Én azt mondom, hogy az egészségügyben dolgozók után azonnal a tanárokat kellett volna oltani, mindenki előtt.

Minden élet számít – hangzik el ezerszer a mostanra teljesen üressé vált szlogen, de minden jövő is számít, minden esély is számít. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ennek a generációnak mindez megmaradjon. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. február 2-i Esti gyorsban hangzott el.