„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kunetz Zsombor: Nyitni kell! Részlegesen, ellenőrzötten.

27/01/2021 22:23

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az emberek nagy részének elege van a teljes bezártságból. Kő kövön nem marad, ha a teljes átoltottságra vár a kormány. Oltani és nyitni kell! – mondja az egészségügyi szakértő.

2021. január 27. Reggeli személy - 21.01.27. Kunetz Zsombor
17:25
00:00

A járvány kezelése nem politikai, még csak nem is egészségügyi játéktér, a megoldáshoz a lakosságra is szükség van. Meg kell értenie és be kell tartania a korlátozó intézkedéseket. Ám a teljes bezártságból elege van a társadalomnak. Azon túl, hogy ez az alkoholfogyasztás ugrásszerű növekedésével járt, hogy mentális betegségeket hozott elő, pszichikai problémákhoz vezetett, még annak a veszélye is fennáll, hogy valakik önkényesen próbálnak „kiszabadulni”. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő ezért szorgalmazza, sürgeti a korlátozó intézkedések részleges és ellenőrzött enyhítését.

Példaként hozta, hogy ha egy korszerű FFP2-es maszk megfelel azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik covidos betegeket gyógyítanak, akkor ilyen maszkot használva miért ne mehetnének emberek moziba, színházba, ha megfelelő távolságra ülnek le egymástól. Egy kávézó teraszát miért ne lehetne szigorú szabályok mellett megnyitni, ha egyszer az ember ugyanazzal az ismerősével, akivel ott beszélgetne, nyugodtan trécselhet a járdán.

Kunetz Zsombort –aki egyébként nincs egyedül a részleges nyitást szorgalmazó véleményével- két csoport támadja, amikor a témáról van szó. Elmondása szerint az egyik a „karanténtáliboké”, akik szeretnék fenntartani a bezártságot, mert egy jógamatraccal jól érzik magukat, a másik a maszkelleneseké, akiknek most nagyon felerősödött a hangjuk. Ez is jelzi a társadalomban kialakult feszültségeket.

A szakértő beszélt arról a gyógyszerről is, amit személyesen Kásler Miklós miniszter mutatott be azzal, hogy a használatával több fertőzött kerülheti el a kórházba kerülést, így enyhül a nyomás az intézményrendszeren. Van azonban egy kis bökkenő: ezt infúzióban kell beadni, azaz a páciensnek egy órán át megfelelő körülmények között kell feküdnie, hogy a folyadék bejusson az érrendszerébe. Hol, ki fogja ezt beadni? Valószínűleg nem véletlen, hogy nem terjedt még el a világban, ahol egyébként minden megoldáson, módszeren, készítményen kapva kapnak. Az orosz vakcinával kapcsolatban pedig azt Mondta Kunetz Zsombor, hogy abban a pillanatban, ahogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, véleménye szerint be lehet vetni, mert minél hamarabb el kellene érni azt az oltottsági szintet, amelynél fel lehet oldani a korlátozásokat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vajda János.

Reggeli személy
2021.01.27. 09: 00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert