„Klubrádió
Esti gyors

Vége a turisztikai szakma tűrőképességének

26/01/2021 21:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Okos, óvatos enyhítésekre volna szükség, mert a járvány miatti szigorításokat egész Európában nehezen viselik az emberek. Összehangolt intézkedések kellenek.

2021. január 26. Esti gyors - részlet 21.01.26. Ujhelyi István
07:33
00:00

Az idegenforgalmi szakma túljutott a tűrőképessége határán, valamit tenni kell a járványügyi szabályok enyhítéséért. Ezt fogalmazták meg az ENSZ turisztikai szervezetében, megállapítva az is, hogy az egészségügyben ugyanez a helyzet, sőt általában a társadalmakban is. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság alelnöke több területen is könnyítéseket javasol. A tágabban vett szakmában, tehát a vendéglátásban, a szálláshelyek üzemeltetésében, a kulturális intézmények működtetésében Magyarországon 400-500 ezer ember dolgozik, őket közvetlenül sújtják a korlátozások.

A képviselő javaslatinak közzététele után megkapta, hogy politikai okokból állt elő azokkal, nevezetesen azért, hogy a jobboldal ne tudja tematizálni a közbeszédet a járványveszéllyel. Ujhelyi István az Esti gyorsban elmondta, hogy nem erről van szó, szakmai érvei vannak. Azon kívül amúgy is az állami média célkeresztében van, hiszen rendszeresen felhívja a figyelmet a kormány hazugságaira, logikai bukfenceire, következetlen intézkedéseire például a pandémiával kapcsolatban.

Hangsúlyozta: nem arról beszél, hogy bárki is szabad utat akarna adni a vírus terjedésének, hanem arról, hogy okos döntéseket kellene hozni az óvintézkedések enyhítéséről. Például miért ne lehetne bemenni egy könyvtárba maszkban, megfelelő távolságra leülni egymástól, amikor egy plázába be lehet menni most is? Miért nem lehet sétálni egy vadasparkban?  Nyomást kell gyakorolni a kormányra, hogy értelmes döntéseket hozzon, mert valamit már engedni kell, még mielőtt túlzottan felháborodnak és lázadozni kezdenek egyes emberek.

Ujhelyi István kulcskérdésnek tartja, hogy egész Európában koordinált intézkedéseket hozzanak például az utazásról. Az úgy kezelhetetlen, ha egyes országok kényükre-kedvükre zárnak le határokat, hol ennyi, hol annyi nap karantént írnak elő, hol indulás előtt kérnek tesztet, hol érkezéskor. Az Európai Tanács végre megfogalmazott egy ajánlást az Unión kívülről érkező utasok kezelésére is. Ez az út: okos, normális, elfogadható és egységes szabályozás. A képviselő még egy dolgot fontosnak tart az utazásnál, ez pedig a gyorsteszt. Nem száz százalékos, de információt ad gyors és korrekt döntésekhez.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Esti gyors
2021.01.26. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván