„Klubrádió
Megbeszéljük...

László Imre: Leszálló ágban van a járvány

26/01/2021 19:47

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A korlátozásokat még nem lehet feloldani, de könnyítéseken már lehetne gondolkodni. Az emberek nem szeretik a bezártságot, és féltik az egzisztenciájukat.

2021. január 26. Megbeszéljük - részlet 21.01.26. László Imre
14:39
00:00

Óriási összegek mentek el rossz célokra, rossz helyekre a kormány rossz politikája miatt. Járványveszély idején különösen fontos lenne egy helyes prioritási sorrendet felállítani. Például ilyenkor nem sport- és turisztikai beruházásokra kellene pénzt költeni, még csak nem egyházi támogatásra, külföldi segítségre – véli László Imre XI. kerületi polgármester, volt kórházigazgató, a DK szakpolitikusa. 

A vállalkozásokat kellett volna támogatni, hogy életben tudjanak maradni, legalább vegetáljanak valahogy. Az embereket a szigorításokban két dolog zavarja nagyon, az egyik a bezártság, a másik az egzisztenciális probléma. Ha nem kell a munkahely elvesztésétől, végzetes jövedelemcsökkenéstől, csődtől tartani, akkor máris könnyebb az élet.

Miután a járvány leszálló ágban van, bizonyos ésszerű könnyítéseken már gondolkodni kellene. Persze teljes nyitásról, a korlátozások eltörléséről egyelőre nem lehet szó. Például a vendéglátóhelyek teraszait meg lehetne nyitni részlegesen, ügyelve a távolságtartásra. A polgárok eddig is betartották a szabályokat, ezután is megtennék, ha azok ésszerűek. Mondjuk a vásárlási időkorláttal az volt a baj, hogy nem volt ésszerű. Sokkal inkább arra kellett volna figyelni, hogy bizonyos méretű üzletben csak annyi vásárló tartózkodjék egyszerre, amennyi még nem veszélyezteti egymást. De politikai döntések születtek, amelyek nélkülözték a szakértelmet. László Imre sokadszor hangsúlyozta, hogy hagyni kellene a szakmát dolgozni, és azután hozhatna intézkedéseket a politika. 

Igaz ez az orosz vakcinák ügyére is, ami egyre cifrábban alakul. Könnyen elképzelhető, hogy a gyógyszerészeti intézet politikai nyomásra adott engedélyt a használatukra. Erre utal, hogy tekintélyes külső szakértők először tiltakoztak, aztán távoztak, mert nem értettek egyet a döntéssel. Majd az orosz fél bejelentette, hogy bizonyos betegségekben szenvedőknek talán nem kellene beadni. Az orosz oltóanyagok egyébként korszerűek, csak épp elfeledkeztek néhány vizsgálatot elvégezni, vagy elvégezték, de nem publikálták az eredményeket. Magyarországon lassan az idősek következnek az oltási sorrendben, tehát őket oltanák olyasmivel, ami az idős korban gyakrabban előforduló betegségek esetén nem ajánlott. Hol van itt a szakértelem?

László Imre elmondta, hogy természetesen oltáspárti, csak védőoltással lehet megállítani a járványt, de elsősorban az Európai Gyógyszerügynökségnek hisz, mert az biztosan nem áll politikai nyomás alatt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2021.01.26. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György