„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak félreértés volt az otthoni oltás

26/01/2021 12:47

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A páciensek egy részét, akik például nehezen mozognak, beolthatja a háziorvos az otthonukban, de ez nem lehet általános gyakorlat a 60 év felettieknél.

2021. január 26. Reggeli gyors - részlet 21.01.26. Békássy Szabolcs
06:59
00:00

Sajtóbeszámolók szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos úgy nyilatkozott, hogy az új vakcinabeszerzések után elkezdődhet a 60 év felettiek oltása, őket elsősorban az otthonukban keresi fel a háziorvos, vagy az oltócsoport. Ez nem reális elképzelés – mondta határozottan Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. Félreértésről lehet szó, mert az egyeztetések során ilyesmi nem merült fel. Arról egyeztettek, hogy az idősebbeket lehetőleg a háziorvos oltsa be a rendelőben, a fiatalabbak pedig a kijelölt oltópontokra menjenek majd el. Az persze nem kizárt, hogy a háziorvos a nehezen mozgó, rászoruló betegeket otthon látogassa meg, ilyen gyakorlat az influenza elleni oltásoknál is létezik, de valóban kevés páciensről beszélünk, nem általános gyakorlatról. Békássy Szabolcs utalt arra, hogy a 60 évnél idősebbek egyébként is elmennek a rendelőbe, akár vizsgálatra, akár gyógyszerért. Egy laikus is beláthatja, hogy mind higiénia, mind betegbiztonsági szempontból célszerűbb egy felkészített rendelőben beadni az oltást, mint otthon.

Egyébként a múlt héten megalakultak a megyei oltási bizottságok, ezekben egy-egy háziorvos is helyet kapott. Precíz oltási tervet készíteni egyelőre nemigen lehet, hiszen nem tudni, hogy mikor érkeznek vakcinák, milyen mennyiségben, és azok milyen fajták lesznek. Ez utóbbi a szállítás, tárolás miatt is fontos, hiszen a rendelők alapfelszereléséhez a normál hűtőgép tartozik hozzá, extrém hűtés biztosítására nincs lehetőség.

Az orosz vakcinákkal kapcsolatban elterjedt, hogy külső szakértők nem javasolják a használatukat, vagy csak korlátozásokkal. Erről Békássy Szabolcs úgy vélekedett: a háziorvosok az európai és a magyar hatóságoknak hisznek, olyan oltóanyagot használnak, ami megkapta a szükséges engedélyeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2021.01.26. 06:00
Műsorvezető: Dési János