„Hírek

Müller Cecília: Mindegyik vakcina működik

25/01/2021 14:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy eddig 146 ezer ember kapta meg a védőoltást, és 9400-en már a második dózist is. A héten várható körülbelül 36 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-vakcina, hétvégén pedig 9000 fő beoltására elég Moderna-oltóanyag jön. Müller Cecília szerint 30 napon belül megérkezhet az első szállítmány Szputnyik V is.

Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű oltását végre lehet hajtani – monda Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. A vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és tulajdonosainak türelmét és együttműködését kérte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese – írja a Telex.

Müller Cecília szerint kormány a „következetes intézkedéseket” hoz, az emberek pedig a „jogkövető magatartást” tanúsítanak. Az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján azt mondta, hogy ennek a kettőnek köszönhetően jól alakulnak a járványügyi adatok, kedvezőbben, mint néhány környező országban, ahol már a harmadik hullámmal küzdenek – írja a 24.hu.

Eddig 146 ezer ember kapta meg a védőoltást, és 9400-en már a második kört is. Ezen a héten még körülbelül 36 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-vakcina érkezik, hétvégén pedig 9000 fő beoltására elég Moderna-oltóanyag jön.

„Mindegyik vakcina működik” – szögezte le Müller Cecília, majd arról beszélt, hogy a beszállítók nem csak az oltóanyag-szállítmányok időpontját, hanem a mennyiségeit is változtatják, ezért „nem tudunk pontosan időpontokat”.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A tiszti főorvos elismételte, amit már Szijjártó Péter is mondott korábban: három adagban érkezik majd az összesen 1 millió ember beoltására elegendő Szputnyik V oltóanyag. Az első adag 30 napon belül, a második 60 napon belül, a harmadik pedig 90 napon belül érkezik. Müller Cecília elmondta, hogy a kínai Sinopharm-vakcináról is folynak tárgyalások.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, természetes, hogy az oltás második köre után erőteljesebbek a reakciók. Azt javasolta, hogy akinek felmegy a láza, vegyen be paracetamol-készítményt.