„Hírek
Esti gyors

Lakner: Orbánék politikát csinálnak a vakcinabeszerzésből

24/01/2021 08:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Lakner Zoltán gyanúja szerint akkor fog megérkezni a kétmillió adag orosz vakcina, amikor az európai vakcinabeszerzés is felgyorsul. Viszont a kormány addig is fenntartja a Brüsszel elleni narratívát és folytatja a tíz éve tartó geopolitikai súlypontáthelyezést Oroszország felé.

2021. január 22. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (21.01.22.)
08:28
00:00

Az orosz vakcina valószínűleg érkezik, Szijjártó Péter bejelentette, hogy egymillió ember beoltására elengedő mennyiséget vettünk. Úgy tűnik, az a sikeres politikus, aki vakcinát tud szerezni, beoltatni az embereket, és elengedni a korlátozásokat, tehát az nyer, akinek ez a legjobban megy.

Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét kérdeztük, aki szerint „csak” az a kérdés, hogy mennyi a politikusok befolyása erre a folyamatra. Amíg a konkrét cselekvés megkezdhető, addig is ki kell tölteniük valamivel az időt, demonstrálniuk kell, hogy ők felelősségteljesen viselkednek, és igyekeznek is azt mutatni, hogy igyekeznek ebből a szörnyű helyzetből mindent kihozni.

Ami nem a politikusok illetékességi körébe tartozik (és valószínűleg ezt ők is tudják), az az, hogy milyen gyorsan lehet kikutatni és fejleszteni egy vakcinát, és milyen gyorsan lehet gyártókapacitásokat felállítani. Ehhez adhatnak anyagi támogatást kormányok, de nem pusztán a politikai akaraton múlik. Illetve azok az intézmények, amelyek arra hivatottak, hogy befogadjanak, megvizsgáljanak egy vakcinát, és kimondják rá, hogy tömegesen alkalmazni lehet – az mindenkinek kedvezőbb, ha ez nem politikusi felszólításra teszik ezt. Mindenkinek az összes hócipője tele van azzal a helyzettel, amiben most vagyunk, de az a legfontosabb, hogy ha elkezdődik az oltás, az teljesen biztonságosnak mondható vakcinákkal kezdődjön el, és lehet, hogy még egy hét vizsgálódás megéri – mondta.

A politikában nem mindig az nyer, aki a legdirektebb módon akarja kikényszeríteni a sikert. Magyarországon nemcsak a vackinánál, az egyetemek sorsánál is lehet látni, hogy tehénkedik rá a politika a tudományba – fogalmazott Lakner Zoltán. Minél inkább politikusok nyilvánítanak véleményt a vakcinákról, annál inkább határozza meg az ezekhez viszonyulást az, hogy ki milyen pártállású, ami visszaveti az átoltás tempóját. Ennek a vége az lehet, hogy a kormány számlájára lehet írni a késlekedést, aminek következtében a kormány még inkább bűnbakokat keres, és ebben az ördögi körben ragadunk majd. Sok feszültséget és időt megspórolhatnánk, ha a kormány képes lenne hátralépni és békén hagyni a kutatókat meg a gyógyszerészeti intézetet, hogy végezhessék a munkájukat – vélekedett a politológus.

 
 
Lakner Zoltán politológus
 Facebook
 

Lakner Zoltán közölte: őszintén reméli, hogy nem engedélyeznek politikai nyomásra egy olyan vakcinát sem, amely nem jó, de ha ez így van (tehát csak azt engedélyezik, amellyel nincs probléma), akkor felesleges a politikai nyomás. Ha tehát az illetékeseknek a szakmai véleményük, hogy az orosz vagy a kínai termék biztonságos és amúgy is engedélyeznék, akkor teljesen felesleges erre politikai deklarációkat ráküldeni, mert növeli a bizonytalanságot, pedig nem kellene.

Szerinte „művészeti díjat kellene rendelni” a pénteki Orbán- és Szijjártó-nyilatkozatokhoz, mert az orosz vakcina ügyében véletlenül se sikerült egy egyenes mondatot elmondani, és ez már „összművészeti teljesítmény”. Szijjártó Péter ugyan bejelentette Moszkvában, hogy hány adag vakcinát vesznek és milyen ütemezésben (három hónapra lebontva), csak azt nem mondta meg, hogy mikor lesz ennek az első hónapja. Lakner Zoltánnak az a gyanúja, hogy akkor fog megérkezni ez a kétmillió adag, amikor az európai vakcinabeszerzés is felgyorsul. Viszont a kormány addig is benyomást kelt, fenntartja a Brüsszel elleni narratívát, folytatja a tíz éve tartó geopolitikai súlypontáthelyezést Oroszország felé. Próbálja megalkotni azt a képet, amelyben azt mondhatja májusban, hogy azért volt ilyen gyors az átoltás, mert elmentek Oroszországba tárgyalni, noha alakulhat úgy, hogy az országba érkező vakcináknak csak a tíz százaléka lesz orosz.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. január 22., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János