„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Egy független hivatal nem engedhet a politikai nyomásnak

19/01/2021 18:08

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Elfogadhatatlannak tartja Falus Ferenc, hogy a kormány tagjai nyomást akarnak gyakorolni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársaira, hogy fogadják el az orosz és a kínai vakcinákat. A volt országos tiszti főorvos szerint ilyen esetben a hivatal vezetőjének le kell mondania, ezzel is kifejezve, hogy nem hajlandó meghajolni a politikai akaratnak. Falus azt is kifejtette, nem biztos, hogy az orosz és kínai vakcinák nem megfelelőek, de dokumentációik nem nyilvánosak. Ezért biztosabb, ha olyan oltóanyagokhoz ragaszkodunk, amit az Európai Unió is ajánl.

2021. január 19. Megbeszéljük - részlet 21.01.19. Falus Ferenc
15:28
00:00

A kormány egyre radikálisabb módon igyekszik nyomást gyakorolni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet illetékeseire, hogy minél előbb hagyják jóvá a kínai és az orosz vakcinát. Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter három napot adott erre, mielőtt pénteken Moszkvába utazna tárgyalni. A komrányzati kommunikáció szerint így elindulhatna a tömeges oltás.

Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos a leghatározottabban elítéli ezt az egészségpolitikát. Mint mondta, amikor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot Dr. Kertai Pál professzor elvei alapján megalapították, akkor minden, az emberi egészséggel kapcsolatos feladat egy kézben volt és az akkor Országos Gyógyszerészeti Intézetnek nevezett intézmény is az ÁNTSZ alá tartozott. Szerinte, ha akkor ilyenfajta nyomást gyakoroltak volna Kertai Pálra, vagy tiszti főorvosként Falusra, akkor azonnal lemondtak volna. Ilyenkor nincs pardon. Ezzel egyértelművé teszik, hogy olyan elfogadhatatlan nyomásgyakorlásról van szó, egy független hatóságra, amire az állam szervezetén belül senki nem jogosult.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Ez persze nem zárja ki, hogy az így megüresedő pozíciót betöltő személy nem enged a kormányzat nyomásának. „Egy vezetőnek tudnia kell, mikor vállalható egy konfliktus, és mikor nem.” Nem az első alkalom, amikor a hatalom nyomást gyakorol a független hatóságokra, Falus szerint talán súlyosabb eset volt, amikor a bíróságokat igyekezett befolyásolni Orbán.

Ugyancsak súlyos problémának tartja azt is, hogy a miniszterelnök nemcsak az egészségügyi szakemberek, de a saját maga által kinevezett tanácsadói véleményét is egyre inkább figyelmen kívül hagyja. Hozzáttette, hogy ennek látszólag nagyon kevés következménye van.

Ettől független a vakcinák kérdése. Falus kifejtette, hogy nagyon furcsán alakul itthon az oltás folyamata, míg Romániában a 60 évnél idősebbek pár nap alatt hozzáférhetnek a vakcinához. Elsőként nem egységes az országok közt az, hogy a Pfizer-féle vakcinák második oltását megőrzik-e ugyanannak az embernek, vagy az első körben beoltanak mindenkit, és aztán az utánpótlást bevárják. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a második oltást pontosan 21 nappal az elsőt követően kell beadni. Falus kifejtette, hogy ez nem így van az első oltás hatása 12 hétig kitart. Épp ezért nem tartja szükségesnek feltétlenül az oltóanyaggal takarékoskodni. „Bízni kellene az Európai Unióban” – tette hozzá.

Azt is hozzátette, hogy bár Pfizer készítmény hosszútávú tárolása problémás, az oltóanyag normál hűtés mellett öt napig biztonságosan tárolható.

A beszélgetés második felében arról beszélt falus, hogy komoly aggályokat támaszt Szijjártó Péter videójával kapcsolatban, amelyben arról beszélt a külügyminiszter, hogy az OGYÉI munkatársai megtekintették a kínai és az orosz vakcinagyárakat és bíztatónak találták a működésüket, Falus kifejtette véleményét: „csak egy patyomkin-falu megtekintését jelenti, nincs az a szakember, aki a látvány alapján – hacsaknem nagyon koszos területről van szó – szakvéleményt tudna megfogalmazni.” Itt legfeljebb a gyártási folyamatot tudták megtekinteni, és azt megítélni, hogy megfelel-e a hazai előírásoknak.

Mivel a vélhetően több ezer oldalas dokumentáció nem hozzáférhető jelenleg, ezért javasolta többek közt Falus is, hogy csak olyan vakcinát használjanak, amit az Európai Unió is támogat, mert csak olyan oltóanyagok jöhetnek szóba, amik dokumentáció alapján is megítélhetők.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.01.19. 16:15
Riporter: Bolgár György