„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Nem vagyunk kísérleti patkányok

13/01/2021 16:25

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A koronavírus elleni vakcina új, de maga a hatásmechanizmus évtizedek óta ismert. Korábbi járványok tapasztalata, hogy a védőoltás alkalmazása biztonságos módszer.

2021. január 13. Reggeli személy 21.01.13. Novák Hunor
17:02
00:00

Ha nem kötelező, akkor nem is fontos? Számtalanszor kapnak ilyen kérdést gyermekorvosok a szülőktől, mint ahogy Novák Hunor is. Ő úgy oltatta be magát a koronavírus ellen, hogy bemutatta a közösségi médiában, miként nem tudtak jelentkezni egészségügyi dolgozók, milyen hibás oltási technikával lehetett találkozni, és elmondta azt is, hogy mi a véleménye az oltás kötelezővé tételéről.

A technika kérdése viszonylag egyszerű: a gyártó előírása szerint az oltóanyagot az izomba kell juttatni, nem a zsírszövetbe. Laikus számára is egyértelmű lehet, hogy ha a bőrét összecsippentik, oda szúrnak, a kissé összegyűrt bőrbe, akkor a hatóanyag majdnem biztosan zsírszövetbe kerül. Míg ha a bőrt ellapítják, a tű eléri az izmot, tehát ez a helyes oltási technika.

Az, hogy kinek legyen kötelező beoltatnia magát, szintén nem túl bonyolult kérdés az egészségügyben. Ott most is vannak kötelező oltások. Aki ezt nem vállalja, bizonyos munkakörökben nem dolgozhat, nincs vita. A lakosság körében persze bonyolultabb a helyzet. A gyermekorvosok rendszeresen adnak be kötelező oltásokat, így lehetett visszaszorítani számos gyermekbetegséget. Novák Hunor emlékeztetett arra, hogy egy oltás kötelezővé tételéhez két feltétel biztosan kell. Az egyik, hogy fizesse az állam, a másik, hogy legyen belőle elegendő. A koronavírus elleni vakcinából még nincs elég.

És a legbonyolultabb kérdés talán az oltásellenesség. Itt a hirtelen szívhaláltól kezdve a gyíkemberré válásig mindenféle félelmek és őrültségek előkerülhetnek. Nos, a vakcina új, hosszú távú hatásairól nincsenek tapasztalatok. De a hatásmechanizmus, az elv, ami alapján működik, az több évtizede ismert. Novák Hunor szerint az a vélemény, hogy kísérleti patkányok volnánk, nagyon beszűkült gondolkodásra vall. Korábbi járványoknál is felmerültek hasonló gondolatok, de az idő azt igazolta, hogy csak védőoltással lehetett megfékezni kialakulóban lévő, vagy már kitört világjárványokat. Igaz, hogy nem ismerjük a covid-vakcina hosszú távú hatásait, de a betegség szövődményeit sem. Az szinte biztos, hogy az utóbbiak a súlyosabbak és veszélyesebbek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Rosta Tibor.

Reggeli személy
2021.01.13. 09:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert