„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kincses Gyula: Bizonyos munkakörökben indokolt lehet az oltási kötelezettség

12/01/2021 23:14

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az oltási terv körüli bizonytalanság csak növeli a védőoltásokkal szemben felmerült aggodalmakat. Kincses Gyula szerint tiszta kommunikációra lenne szükség és akkor szóba se kerülne a oltás kötelezővé tétele. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint még nincs az ügyben egységes testületi álláspont, azonban bizonyos munkakörök, köztük az egészségügyben indokolt lehet elrendelni az oltást.

2021. január 12. Megbeszéljük - részlet 21.01.12. Kincses Gyula
17:45
00:00

Még mindig nem áll rendelkezésre részletes oltási terv, pedig hetek óta folyik a vakcináció. Egyre többen vetik fel a kérdést, hogy ők mikor kerülnek sorra.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, hogy nincsen erről információjuk. Bár a kamara felkínálta segítségét egyrészt az EMMI-nek, másrészt magának a Müller Cecília országos tiszti főorvosnak, hogy segítenek az oltási terv kidolgozásában, és/vagy a lakosság tájékoztatásában, e felajánlásra nem kaptak választ. Kincses azt is hozzátette, hogy a jóhiszemű verzió szerint a kormányzat nem tudja, milyen ütemben érkeznek a vakcinák, és csak a szállítmányokkal együtt, fokozatosan teszik közzé a tervet.

Két probléma van a beoltás sebességével, az egyik – bocsánatos bűn – hogy nem lehet pontosan meghatározni, mikor érkeznek az oltóanyagok. A másik, súlyosabb probléma Kincses szerint az emberek oltási hajlandósága. A szakember úgy látja, hogy a magyar lakosság oltási kedve drámaian alacsony. Hangsúlyozta, ezt a helyzetet nem javítja az oltási terv körüli bizonytalanság, valamint nem átlátható az ezzel kapcsolatos kormányzati kommunikáció.

A megbeszéljük műsorában szóba került az is, amit Dr. Nagy Marcell, a MOK titkára a Szabad Európának mondott. Indokolt esetben az országos tiszti főorvos bármely oltást kötelezően elrendelheti. Kincses ehhez annyit tett hozzá, hogy ezzel kapcsolatban a kamarának jelenleg egységes álláspontja még nincs, de a lehetőséget folyamatosan tárgyalják.

Nem tartja azonban a szankcionálást célravezetőnek, mondta el utalva arra a „szerencsétlen” álláspontra, mely szerint ha valaki megbetegszik a koronavírustól és intenzív osztályra kerül, akkor esetleges 2-3 hetes kezelése akár 14-21 millió forintba kerülne, amit érdemes lenne számításba vennie azoknak is, akik nem akarják beoltatni magukat, és elgondolkodniuk, mi lenne, ha nekik kellene ezt az összeget kifizetniük.

Kincses Gyula
 
Kincses Gyula
 

Az vakcinákkal kapcsolatos félelmek alaptalanok, ám a rossz kommunikáció nem oszlatja el  az összeesküvés-elméleteket.

A jogalapja meglenne az oltás kötelezővé tételének, de ezt Kincses nem tartja szükségesnek. Sokkal inkább úgy véli, hogy bizonyos munkakörök betöltéséhez célszerű kötelzővé tenni a beoltottságot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a védőoltás kettős célt szolgál, egyfelől megvéd azt, akit beoltanak, de súlyosabb érvként emelte ki azt, hogy másokat sem fertőzünk meg így. Az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben és az, hogy a fertőzés így is betörhetett ezekbe az intézményekbe, indokolhatja az oltás elrendelését. Ugyanez igaz az egészségügyben dolgozókra is.

Azonban amíg nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű oltóanyag és amíg a kamara nem határoz meg egy egységes álláspontot az ügyben, addig Kincses nem látja értelmét az oltási kötelezettség kérdését vitatni.

A hálapénzzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon nehéz összeegyeztetni a szabad orvosválasztással. Újra ki kell építeni nemcsak egy-egy orvos, de az egész egészségüggyel kapcsolatos bizalmat. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.01.12. 16:33
Riporter: Bolgár György