„Klubrádió

Kincses Gyula: Nem történt egyeztetés

11/11/2020 15:53

| Szerző: Klubrádió

Nyílt levélben cáfolta a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula a Fidesz kommunikációs igazgatóját, Hollik Istvánt, aki többször hangoztatta, hogy folymatosan egyeztetnek az orvosok béremeléséről. Kincses szerint azóta, hogy október 6-án az Országgyűlés elfogadta a törvényt, semmilyen egyeztetés nem történt.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyílt levélben cáfolja Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját az orvosi béremeléssel, illetve az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatos állítólagos egyeztetésekről – derül ki a Telex cikkéből.

A fideszes politikus az ATV-ben többször elmondta, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a Magyar Orvosi Kamarával. Azt is hangsúlyozta minden alkalommal, hogy az orvosoknak megfelelő megegyezésre törekszenek. „Minden szakmai részletben, azaz az átvezényléstől kezdve a magánpraxisban végzett és kórházi munka összehangolásáig lesz megállapodás. Minden orvos biztos lehet abban, hogy őket az egész változás csak pozitívan fogja érinteni” – mondta Hollik.

A MOK elnöke tömören reagált Hollik kijelentéseire:

Tájékoztatom, hogy 2020. október 6., a törvény megszavazása óta többszörös kérésünk ellenére a 2020. évi C. törvénnyel kapcsolatban semmilyen egyeztetés nem történt.

Az egyeztetést és a készülő normaszövegek megismerését, véleményezési lehetőségét vátozatlanul szükségesnek tartjuk.

Orbán Viktor fogadta a Magyar Orvosi Kamara vezetőit
 
Kincses Gyula - Orbán Viktor Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Az Országgyűlés október 6-án elfogadott törvénye értelmében az orvosok bére jelentősen emelkedik ugyan, de olyan feltételek árán, mint az, hogy másodállást csak engedéllyel vállalhat egy orvos, vagy ami súlyosabb, az orvosokat kétszer egy évre kirendelhetővé teszi másik kórházba, vagy akár másik városba.

A Magyar Orvosi Kamara ízekre szedte az orvosi béremelésről elfogadott törvényt, amely sok orvos tiltakozását is kiváltotta. A kamara azt javasolta, hogy béremelés kivételével a törvény január elsejei hatálybaléptetését halasszák el, mert az jelen formájában súlyos ellátási és biztonsági problémákat okozhat az egészségügyi ellátásban. A kormány hajlik arra, hogy a vitás pontokat törvénymódosítással orvosolják – írja a portál.

A helyzet ennél is súlyosabb, hiszen a kamara által készített felmérés szerint 9 ezer orvos részvételével. Kiderült, hogy az orvosok háromnegyede nem írja alá az új szerződést, egyharmaduk pedig elhagyja az állami egészségügyet, ha nem változtatnak ezen a törvényen. Kincses Gyula akkor, október végén a Klubrádiónak azt mondta, hogy a súlyos helyzet, a terhelés, amit a járvány jelent felér egy pofonnal. Nem kellett volna egy másikat is adni, de a kormány az átszervezéssel megtette.