„Klubrádió
Megbeszéljük...

Két pofont kapott egyszerre az egészségügy

28/10/2020 23:33

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az orvosok háromnegyede elutasítja az átvezénylést, nem akarja aláírni az új munkaszerződést. Egyharmaduk elhagyná az állami egészségügyet.

2020. október 28. Megbeszéljük - részlet 20.10.28. Kincses Gyula
19:51
00:00

Sokkal rosszabb a járványhelyzet a tavaszinál. Akár a betegek számát, akár a lélegeztető gépen lévők, akár az elhunytak számát nézzük, háromszoros a mutató. Az egészségügy csak a kárenyhítésre vállalkozhat, a kármegelőzés ennél komplexebb feladat, mondhatjuk úgy, hogy az állam dolga. A Magyar Orvosi Kamara, már nyáron sürgette, hogy el kell kezdeni az emberek szemléletformálását, például népszerűsíteni kell a maszkviselést, aztán a maszk helyes viselését. Korlátozni kell a mobilitást, figyelmeztetni kell a távolságtartásra. Első körben meg kell tenni minden olyan intézkedést, amely nem veti vissza a gazdaságot. Mindezekkel elkésett a kormány, a következmény látható, mérhető.

A járvány kezeléséhez egy jól felkészült, reagálni képes egészségügyre van szükség. Járványok, legalábbis komolyabb járványok fél évszázada nem voltak, ez egy viszonylag ismeretlen, új helyzet új félelmekkel. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula szerint ez a súlyos helyzet, ez a terhelés felér egy pofonnal. Nem kellett volna egy másikat is adni, de a kormány megtette. Átszervezést, átalakítást kezdett, új munkaszerződéseket akar kötni az orvosokkal, szakdolgozókkal. Ebben az is benne van, hogy az egészségügyben dolgozók két évre átvezényelhetők, illetve kirendelhetők más munkahelyre, akár az ország másik végébe is, akkor is, ha nincs járvány, vagy katasztrófahelyzet. A MOK gyors felmérést végzett, 3 nap alatt 9 ezer orvos nyilvánított véleményt. Ezek szerint az orvosok háromnegyede nem írja alá az új szerződést, egyharmaduk pedig elhagyja az állami egészségügyet, ha nem változtatnak ezen a törvényen. Kincses Gyula szerint a markáns reakciót nem kis mértékben a törvény elfogadásának módja és a rossz kommunikáció váltotta ki. Mellesleg a kirendelés intézménye eddig is létezett, veszélyhelyzetben szükség lehet rá.

Rengeteg a kérdés, ezekről tárgyalni kíván a kamara. Eddig csak „beszélgetések” voltak a belügyminiszterrel, nem valódi tárgyalások. Az Emmi egészségügyi államtitkárságával még beszélgetések sem. Kincses Gyula véleménye szerint itt most nem orvosszakmai kérdésekről van szó, talán jobb is, ha nem a minisztérium vezetővel tárgyalnak, hanem a miniszterelnök-helyettessel. Sok minden az Operatív Törzs ülésein dől el. A törvénynek vannak jó részei, például a bértáblát, amelyet a kamara javasolt, beleépítették, a hálapénz tilalma történelmi jelentőségű lépés, de vannak elfogadhatatlan rendelkezései is. A MOK célja tehát most a törvény megjavítása.

Kincses Gyula elmondta azt is, hogy együtt lépnek fel a szakdolgozók kamarájával, az ő helyzetük ugyanis még rosszabb. Az orvosokat és a szakdolgozókat ugyanazok a sérelmek érték, csak az előbbiek kaptak valamiféle kompenzációt a béremeléssel, az utóbbiak pedig nem. A törvény megváltoztatásával kapcsolatban tehát közösek az érdekeik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Megbeszéljük
2020.10.28. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás