„Klubrádió
Esti gyors

Kincses Gyula: Az oltási terv erősen hiányos

5/01/2021 19:04

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár az oltási tervben meghatározott prioritások megfelelnek a WHO ajánlásának, Dr. Kincses Gyula úgy véli, valós rászorultság szerint is érdemes lenne rangsorolni az oltási sorrendet. A Magyar Orvosi Kamara elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a választóhelyiségek, tekintve hogy többnyire iskolákban vannak, nem szolgálhatnak oltási pontokként.

2021. január 05. Esti gyors / részlet, Kincses Gyula (21.01.05.)
10:52
00:00

Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, hogy a fertőzés csökkenése véget ért, magyarán minden valószínűség szerint platón van a második hullám. Nem látjuk azonban még a karácsony és a szilveszter hatásait. Az csak a következő két hétben lesz megfigyelhető. Mindenestere optimista feltételezésnek tartja, hogy túl lennénk a második hullám legnehezebb szakaszán. Épp ezért az egyetlen hatékony megoldásnak azt tartja, ha minél többen beoltják magukat.

Azt is elmondta, hogy most másfajta terhelésnek kell megfelelniük az egészségügyi dolgozóknak is. Kincses szerint az, hogy nem csak célzott szakképzettségű orvosok is dolgoznak a covid-osztályokon, az nem jelenti azt, hogy nem szakorvosok végzik a kulcsfontosságú feladatokat.

Az oltási tervvel kapcsolatban kijelentette, hogy a prioritáscsoportok a WHO ajánlásának megfelelnek ugyan, de valós rászorultság alapján köztük is kéne rangsorolni. Az egyéni paraméterek közt jelölte meg Kincses az életkort, az alapbetegséget, a társbetegséget, az immunstátuszt, ezeket pedig a háziorvosok tudják legjobban rangsorolni. Éppen ezért tartja az oltási terv nagy hiányosságának, hogy őket kihagyták a stratégia megtervezéséből.

Kincses Gyula
 
Kincses Gyula
 

A Pfizer/BioNTech vakcina nagyon speciális logisztikai és tárolási követelményeket támaszt, a -70 Celsius-fokos tárolási hőmérséklet egy háziorvosi rendelőben nem biztosítható tartósan (A legcélszerűbb tárolási mód a szárazjég, amely azonban csak időlegesen áll rendelkezésre speciális hőtartó közegen kívül).

Szerinte oltópontot telepíteni egy szavazóhelységre, ami többnyire iskolákban van nem szerencsés infektológiai okokból sem, különösen, hogy az iskolák fokozottan veszélyeztetettek.

A kamara felajánlotta, hogy segít a tagjain keresztül a kommunikációban, a koordinációban, az oltás folyamatának gyorsítása érdekében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021.01.05. 18:14
Riporter: Kárpáti Iván