„Klubrádió
Reggeli gyors

PSZ: A digitális oktatásban leszakadt a gyerekek jó része

5/01/2021 12:34

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tartja hatékonynak a digitális oktatást a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Szabó Zsuzsa szerint nem minden gyermeknek van internethozzáférése, illetve sokak otthonában nincs megfelelő technikai háttér a távtanuláshoz. Ez olyan hiányosság, ami az érintett gyerekek leszakadását eredményezi. A személyes oktatás azért nagy rizikó mégis, mert a kormány ígérete ellenére nem kezeli kiemelten a pedagógusokat oltási tervében.

2021. január 05. Reggeli gyors - részlet 21.01.05. Szabó Zsuzsa
07:41
00:00

A digitális oktatás még a jelenlegi körülmények szerint sem indokolt Szabó Zsuzsa szerint. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke úgy véli, hogy a tagság inkább a személyes oktatás mellett tette le a voksát. A döntést azzal indokolták, hogy a technikai felszerelés és az internnetelérés nem áll rendelkezésre minden gyermek számára. Ez pedig azt jelenti, hogy nem biztosított ezeknek a gyerekeknek a feltétel, hogy teljes biztonsággal együtt tudjanak haladni társaikkal.

Másfelől Szabó szerint az is nagyon fontos, hogy egyes gyerekek megkapják a személyes támogatást, különösen azok esetében, akik nem feltétlenül képesek az önálló tanulásra. PSZ elnöke azt is hozzátette, hogy a szülőknek is plusz terhet jelent a gyerekek otthoni oktatása.

"Mi azt valljuk, hogy mindenképen a személyes oktatást kell megvalósítani, mindaddig, amíg a vírus be nem kerül az oktatási intézménybe. Ha csak egyetlen megbetegedést tapasztal az intézményvezető, abban az esetben azt kérjük, hogy legyen joga azonnal szünetet elrendelni mindaddig, amíg a különböző szervek, mint az operatív törzs, vagy Nemzeti Népegészségügyi Központ eldöntik, hogy mi a további teendő." – mondta, hozzátéve, hogy több napba is beletelhet egy ilyen döntés, ami a fertőzés terjedésének kedvez inkább.

Koronavírus - Digitális tanrend
 
Digitális oktatásFotó: Máthé Zoltán / MTI
 

A Pedagógusok Szakszervezete saját felméréseire hivatkozva azt állítja, hogy a gyerekek jó része leszakadt ebben az oktatási formában. Hangsúlyozta, hogy a személyes jelenlét nagyon fontos a "hátránykompenzáció" miatt is.

(A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének álláspontja szerint éppen ellenkező a helyzet, ők azt szeretnék elérni, hogy az oktatás teljes egészében álljon át digitális formára, és a tanárokat pedig minél előbb oltsák be.)

A tanárok beoltása a PSZ számára is kiemelten fontos, és Szabó a szervezet nevében is nehezményezte, hogy a pedagógusok kimaradtak az oltási tervből. Ez azért is elfogadhatatlan, mert ezek a dolgozók közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakosság túlnyomó részével. Hangsúlyozta, "az első vonalban dolgozók" közé sorolta Müller Cecília országos Tiszti főorvos is a tanárokat korábban és a az UNICEF ajánlásában is kiemelt helyet kaptak.

Szabó aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az idei év eleji önkéntes tesztelésen kevés tanár vett részt. Mivel csak bizonyos kijelölt helyeken lehetett tesztelni ez sok esetben egy egész munkanap kiesését is jelentette. A PSZ elnöke szerint a másik fő visszatartó ok az volt, hogy amennyiben pozitív eredményt hoz a teszt a fertőzött pedagógus automatikusan táppénzre kerül, ami a fizetése 60 százalékát jelenti ellentétben minden kormányzati híreszteléssel. Ez, ismerve a hazai általános és az oktatásban dolgozók bérszínvonalát, jelentős jövedelemkiesést jelent.

Azt nem tudta megmondani, hogy hány tanár fog jelentkezni az oltásra. Minden kollégáját arra biztatja, hogy mindenképp oltassák be magukat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.05. 07:43
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert