„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus Ferenc: A kormány oltási terve gyenge piszkozat

4/01/2021 16:28

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Elégedetlen a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent oltási tervvel Falus Ferenc. A volt országos tisztifőorvos, szerint a tömeges vakcinációt háziorvosok és más szakemberek bevonása nélkül nem lehet kivitelezni, pedig a koronavírus-járvány csak akkor szűnhet meg, ha minél többen beoltatják magukat.

2021. január 04. Reggeli gyors - részlet 21.01.04. Falus Ferenc
07:53
00:00

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy az egészségügyi dolgozók, majd talán a tanárok és az idősebbek korábban kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Az óév utolsó napjáig azonban – bár a miniszterelnök már előtte is jó ideje mondta, hogy készen van a terv a tömeges oltásra – nem állt rendelkezésre részletes leírás. Az oltási terv kivonata a Nemzeti Népegészségügyi Központjának honlapján jelent meg.

Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos szerint „gyenge kis piszkozatról” van szó, amiből épp csak az nem derül ki, hogy az oltásra váró embereknek mikor és hova kell menniük. Azt is hozzátette, hogy ezt az oltási tervet a háziorvosok bevonása nélkül nem lehet megvalósítani. Hangsúlyozta, a háziorvosokat nemcsak azért kell bevonni, mert a Pfizer-oltás tömeges beadásának megszervezése tényleg nehézkes, hanem azért is, mert nekik kell összegyűjteni, hogy kiket kell oltani, és milyen sorrendben. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha megfelelő támpontokat kapnak arról, hogy mikor tudják oltásra küldeni pácienseiket a 25 oltási pont valamelyikére. Nélkülük Falus szerint nem lehet elérni azt, hogy 3 millió embert beoltsanak a következő 2-3 hónapban.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc Fotó:
MTI/Illyés Tibor
 

A volt tiszti főorvos pozitívumként kiemelte, hogy az oltási terv elvi útmutatást tartalmaz, ami alapján a vakcinálás sorrendjét meghatározták. Az I. kategóriába az egészségügyben dolgozók kerültek az orvosoktól a takarítókig. Beoltásuk meg is kezdődött, és azt az intézményekben szervezik meg. Ugyancsak az intézményekben fogják megoldani a II. osztályba soroltak, a szociális ellátásban dolgozók és az ilyen ellátásban részesülők oltását. A III. kategóriába „a Covid–19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek” kerültek. Ők az internetes regisztráló felületen vagy postai levélben jelentkezhetnek oltásra. A IV. osztály az állami alkalmazottak két olyan csoportjából áll, amelyek a munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Ők a rendvédelmisek, a kormánytisztviselők, akiknek oltását a munkahelyükön fogják megszervezni. Az V. kategóriába a 18-59 évesek tartoznak, akiknél fennállnak „a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek”. Az ő jelentkezésükre ugyancsak a kormányzati vakcinaportálon számítanak. VI.-ak lesznek a sorban a „kritikus infrastruktúrában dolgozók”. Végül a VII.-be jöhet mindenki más, azaz valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak – foglalta össze a Népszava.

Kormányzati kommunikáció szakemberek nélkül

Arról is beszélt, szerinte a jelenleg egyedüliként elérhető Pfizer/BioNTech vakcina ugyanolyan védettséget és ugyanolyan minimális kockázatot jelent fiatalra és idősre egyaránt. (Az egyetlen komolyabb veszélyt a súlyos allergiás esetben fellépő anafilaxiás reakció jelentheti.)

Falus hangsúlyozta, a kormányzat felelőssége természetesen nagyon nagy, az oltási hajlandóság a társadalomban jelentős részt azon múlik, hogyan kommunikálnak a vakcinákról. „Összevissza beszélt a kormány arról, hogy engedély nélküli vakcinákat is behoznak az országba.” Falus szerint a kormánynak konzekvens kommunikáció során azt az álláspontot kellett volna hangsúlyoznia, hogy súlyos, nem ritkán halálos betegségről van szó, és a védőoltás ettől védhet meg minket. „Nem lehet elérni azt, hogy Magyarországon megszűnjön a járvány, ha nagyon sok ember nincs átoltva” – tette hozzá. Az átoltottságot nagyon fontosnak tartja egy olyan betegségnél, mely esetében 100 fertőzöttből 20 nagyon súlyos állapotba kerül.

Falus arra is felhívta a figyelmet, hogy információi szerint míg Magyarországra eddig körülbelül 70 ezer adag vakcina érkezett, hétfő reggelig még hatezer alatt volt az oltottak száma. Közben pedig amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy nem érkezik elegendő mennyiségű oltóanyag, akkor csak hárítja a felelősséget, és az Európai Uniót "fikázza".

A teljes beszélgetés a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.04.
Riporter: Szénási Sándor