„Klubrádió
Esti gyors

Falus Ferenc rémtörténeteket hall a covidosok ellátásáról

17/12/2020 22:00

| Szerző: Klubrádió/szg

Falus Ferenc „rémálomszerű” történeteket hall különböző kórházakból, példaként azt említette, hogy gyógytornászokat vezényeltek át covid-osztályokra segédápolónak. Az ellátási problémák nem azon múlnak, hogy mennyi lélegeztetőgép van, hanem, hogy kevés a dolgozó. A volt országos tiszti főorvos megismételte: szerinte a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedéseket késve hozták meg, és nem volt elegendő a felkészülés.

2020. december 17. Esti gyors / részlet, Falus Ferenc (20.12.17.)
07:51
00:00

Eddig több mint 7500-an haltak meg a koronavírussal összefüggésben az országban, ezért a betegség a vezető halálokok közé került. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos az Esti gyorsban elmondta: abszolút egyetért azzal, hogy nagyon komoly járványról van szó, amely háromszor halálosabb, mint az influenza, és akik kórházba kerülnek, azok között ötször.

Megismételte: nem elégségesek a járvány elleni intézkedések, amelyeket „nagyon megkésve”, november 9-én hozott meg a kormányzat. Szerinte már augusztus második hetében korlátozni kellett volna a tömegrendezvényeket. A novemberi intézkedések következtében talán megállt a járvány exponenciális növekedése, stabilizálódik a helyzet, de nem javul. A távolságtartás szabályait sokan nem tartják be, a karácsonyi vásárlás miatt tömegek vannak az üzletekben, és erre nem a vásárlási sáv a megoldás, hanem annak maximálása, hogy hányan lehetnek bent egyszerre, ezt viszont nem szabályozták. (Falus Ferenc egyébként egyetért azzal, hogy az idősek vásárlási sávját megszüntették.)

Nagyon helytelennek tartja, hogy nem tájékoztatják a lakosságot arról, hogy mi a van a kórházakban. Azzal, hogy a hivatalos információk szerint minden nap többségében csak idős és krónikus betegek halnak meg, hamis biztonságérzetet keltenek a lakosság még egészséges részében. Falus Ferenc szerint a magyarországi halálozási arány annak a következménye, hogy kórházak személyi ellátottsága alacsonyabb, mint a környező országokban. Hozzátette: már a járvány előtt is problémát okoztak a kórházi fertőzések, ez „lényegében nem javult”. Nem a lélegeztetőgépek száma a lényeg, hanem az ellátás – hangsúlyozta.

A volt tiszti főorvos „rémálomszerű” történeteket hall különböző kórházakból, példaként azt említette, hogy gyógytornászokat vezényeltek át covid-osztályokra segédápolónak. Erre nincsenek kiképezve, a segédápolói munkát is tanulni kell, ahhoz is kell gyakorlat. A legnagyobb gond, hogy a felkészülés nem volt megfelelő. Tévedés azt hinni, hogy ápolókat és orvosokat néhány nap alatt át lehet képezni intenzív terápiára – tette hozzá.

Falus Ferenc arról is beszélt, hogy a tesztelésnek állami feladatnak kellett volna lennie mindig, és lehetővé kellett volna tenni, hogy mindenkit, aki akarja, leteszteljenek. Súlyosan hibásnak nevezte a tesztelési gyakorlatot.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéjük...
2020. december 17., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György