„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Értelmetlen, amit Orbán mond az oltásról

19/12/2020 10:24

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Egy hétvége alatt be lehetne oltani mindenkit, aki kéri – jellemezte a felkészültséget a miniszterelnök. Ez azonban képtelenség, komoly előkészületekre van szükség.

2020. december 18. Megbeszéljük - részlet 20.12.18. Falus Ferenc
12:08
00:00

Több hetes, talán több hónapos előkészítést igényel a tömeges oltás. A helyszínek kijelölése, berendezése, az oltócsoportok összeállítása megfelelő szakemberekből, a vakcina beadása utáni felügyelet, és még lehetne sorolni, hogy mire kell figyelni. Az úgy nem működik, hogy Orbán Viktor az utolsó pillanatban kiposztolja: holnaptól oltás. Az pedig végképp értelmetlen, amit az állami rádióban mondott, hogy "Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak."

Például Németországban hetek óta folyik a szervezés teljesen nyíltan, a konzultáció a szakemberekkel, valamint a lakosság tájékoztatása. Magyarországon ilyesmiről szó sincs. A nemzeti pandémiás tervet 11 éve nem frissítették, pedig március óta lett volna rá idő. Már 2-3 változatnak kellene lennie, azért, hogy a különböző oltóanyagoknál is használható legyen – mondta el Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos.

Az Európai Unió lakosságarányosan biztosítja az első körre elegendő oltóanyagot, mintegy 35 ezer embernek, ami az egészségügyben, a covid osztályokon dolgozóknak, elegendő is lesz. A többi jelentkezőt is célszerű lenne kórházban, vagy szakrendelőben beoltani, de megfelelő előkészületek mellett persze egy sportcsarnok is megfelelhet oltóhelynek. Orbán Viktor szerint megvan a terv, igaz, hogy a közvélemény erről még semmit sem tud, orvosok se látták. 13 ezer oltópontról van szó, de hát fele annyi háziorvos dolgozik! Márpedig egy orvosi vizsgálatra szükség van az oltás előtt, mert általános szabály, hogy beteg ne kapjon semmilyen védőoltást. Utána pedig egy rövid megfigyelésre ott kell maradni, ugyanis előfordulhat például allergiás reakció, amit kezelni kell.

Falus Ferenc hangsúlyozta, hogy némi kockázata van az oltásnak, de sokkal-sokkal kisebb, mint a betegségnek, ami sok esetben halálos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Megbeszéljük
2020.12.18.16:00
Műsorvezető: Bolgár György