„Klubrádió
Reggeli gyors

„Az embereknek több eszük van a kormánynál…”

7/12/2020 10:51

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Igyekezzék minél kevesebb emberrel találkozni mindenki, hogy legyen jövőre is karácsonyunk – kéri Komáromi Zoltán háziorvos. A járvány még tombol.

2020. december 07. Reggeli gyors - részlet 20.12.07. Komáromi Zoltán
06:45
00:00

Hamarosan kiderül, hogy miként dönt a kormány: enyhít-e az ünnepek idejére a járványügyi korlátozásokon, vagy sem. Orbán Viktor péntek reggel azt jelentette be, hogy szakértői elleneznek minden könnyítést. Közben már tekintélyes orvosok mondják, hogy elértük a platót, vagyis innen kezdve egy kis stagnálás után javulni fog a helyzet.

Komáromi Zoltán háziorvossal, a DK szakértőjével idéztük fel, hogy mi is történt eddig, és latolgattuk, mi lenne a jó megoldás. Tekintetbe véve azt is, hogy mit tesznek a szomszédos államokban, illetve az Unióban. Nos, a legtöbb országban ésszerű korlátozásokat vezettek be szeptemberben. Ahol ezt tették, ott most akár lehetne is engedni egy kicsit. Mit tett a magyar kormány? Lezárta a határokat a nem létező migránsok és még ki tudja, hogy kik előtt, rengeteg kivételt engedélyezve. A vírus már rég itt volt az országban, és terjedt. Szeptember-októberben, amikor szigorítani kellett volna az országon belüli rendelkezéseken, nem történt semmi érdemleges, így most nincs miből engedni.

Komáromi Zoltán azt mondja: elég pár nap lazítás, és elindul a járvány harmadik hulláma. Csehországban csak egy kis engedményt tettek a közelmúltban, 0.8-ről, 1.8-re nőtt a fertőzési ráta. Meg kellene végre érteni, hogy járvánnyal állunk szemben. Olyan betegséggel, ami ellen még nincs tömegesen alkalmazható gyógyszer és százmillióknak adható védőoltás. Marad a karantén és a távolságtartás, mint biztos megoldás a járvány terjedésének megakadályozására. Az idősek vásárlási idősávja sem jó így, az egy légtérben tartózkodó emberek létszámát kellene korlátozni.

Erre a véleményre Szénási Sándor műsorvezető megjegyezte, hogy ez a kisebb boltoknál, patikáknál így van, kint állnak az emberek a járdán. Komáromi Zoltán szerint ez azért működik, mert a kisbolt, vagy a patika üzemeltetője holnap, sőt jövőre is élni akar. Vigyáz magára, a vevőire, tehát betartatja a szabályt, ami egyébként a kormány feladata lenne. Az embereknek időnként több eszük van, mint a kormánynak – összegzett a háziorvos. És szépen kért mindenkit, ne most akarjon minden szerettével találkozni. Korlátozzuk saját magunkat, hogy jövőre is karácsonyozhassunk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.12.07. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor