„Klubrádió

Müller Cecília: A Pfizer vakcinájával kezdik az oltást Magyarországon

18/12/2020 15:39

| Szerző: Klubrádió

A Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinájával kezdik majd meg Magyarországon az oltást. Az országos tisztifőorvos szerint az oltással kapcsolatos vizsgálatok már lezajlottak és már csak az engedélyre kell várni.

Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján a napi adatok közlését követően elmondta: "Úgy tűnik, hogy talán valóban egy platófázist elért a járvány."

Az országos tisztifőorvos azonban arra is figyelmeztetett, hogy a kórházban fekvő betegek száma nem csökken, ezért fontos, hogy mindenki betartsa a korlátozásokat. Ez a karácsony más lesz – folytatta a tiszti főorvos – nem javasoltak a nagyobb létszámú összejövetelek, sem az, hogy különböző háztartásokban élő emberek találkozzanak. A vonatkozó járványügyi szabályokat viszont majd csak hétfőn jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök – derül ki a hvg.hu összefoglalójából.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller Cecília Fotó:
MTI/Bruzák Noémi
 

A Pfizer vakcinájával kezdik majd meg Magyarországon az oltást – derült ki szintén a sajtótájékoztatón, miután Müller hosszasan ecsetelte a védőoltások működését. Mint mondta, az oltóanyag bemutatja az igazi kórokozót a szervezetnek, ezzel kiváltva a szervezet immunválaszát. Így amikor a "vad" vírus – vagy adott esetben baktérium – megtámadja a szervezetet, az már felkészült. Az oltásban lehet például halott vírus, vagy egy olyan ártalmatlan vírus, ami annak egy részét hordozza, ami ellen a védettséget kialakítani hivatott. Van oltóanyag, amiben a vírus fehérjéje található meg, és van olyan, ami nukleinsav alapú. Utóbbiak közé tartozik a Pfizer-féle oltás is.

Így a két ünnep között megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását az országos tisztifőorvos szerint.

Az oltással kapcsolatos vizsgálatok már lezajlottak a Müller szerint, már csak az engedélyre kell várni. Az oltópontokat is kijelölték, az első a Dél-pesti Centrum Kórház. A két ünnep között megkezdik majd az egészségügyi dolgozók beoltását, aztán – ahogyan halad a vakcinák elosztása az EU-ban – folyamatosan osztják majd ki Magyarországon is az újabb adagokat.