„Klubrádió

Kérdőjelek a védőoltás regisztrációja körül

11/12/2020 09:58

| Szerző: Klubrádió

Nem tiszta, hogy miért szükséges a koronavírus vakcinára regisztrálni. Azzal kapcsolatban sem egyértelmű a kormányzati álláspont, hogy miért kell számos személyes adatot megadni egy olyan adatbázisba, ami nem garantálja egyértelműen, hogy megkapjuk az oltóanyagot.

Ködösen kommunikál a kormány arról, hogy miért is van szükség arra a vakcinaregisztrációs honlapra, amely azt bizonyosan nem garantálja, hogy az ottani jelentkezés alapján jutunk koronavírus elleni oltáshoz – írja a hvg.hu.

A kormány számos személyes adatot kér be igényfelmérés címén. Ezek az adatok azonban nem közvetlenül a háziorvosokhoz kerülnek, hanem az egészségbiztosítási alapkezelőn mennek át. A portál szerint ez azért érdekes, mert Nagy-Britanniában – ahol már folyik az oltás – ilyen lassító folyamatok nincsenek.

Vakcinaregisztrációs kampányba kezdett a kormány, hétfőn egy honlapot indítottak erre, péntektől pedig elkezdik kiküldeni a nyugdíjasoknak a levelet, amellyel jelentkezni tudnak. Az viszont nem világos, hogy van-e konkrét összefüggés a regisztráció és a regisztrált állampolgár karjába fecskendezett oltás között.

 

A hivatalos magyarázat szerint azért van szükség arra, hogy adatainkat felvezessük egy honlapra, hogy a kormány felmérhesse a vakcina iránti igényeket. Ám felmerül a kérdés, hogy ha a kormány enélkül az igényfelmérés nélkül is meg tudott már rendelni 17,5 millió vakcinát, akkor a regisztrálásra mégis mi szükség van. Nehéz elképzelni, hogy az esetleges alacsony igényeket látva a kormány lemond több millió oltásról anélkül, hogy a nyájimmunitást elértük volna.

Az sem világos, hogy az oltás mennyiben kötött a regisztrációhoz, bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy aki részesedni szeretne az oltásból, az töltse ki a regisztrációt. Arra nem tért ki, hogy regisztráció nélkül is megkaphatja-e valaki az oltást.