„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komáromi Zoltán: Orbán Münchausent játszik a tizenháromezer oltópont ígéretével

14/12/2020 20:28

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Komoly adatvédelmi kockázatra hívta fel a figyelmet a védőoltásra való jelentkezés kapcsán Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi politikusa. Kényes adatokat is meg kell adni a regisztráció során. A tervezett 13 ezer oltópontot is túlzónak tartja tekintve hogy az egészségügyi dolgozók kapacitása nem elégséges ezeket az állomásokat szakképzett munkaerővel ellátni. Mindezek alapján úgy ítéli, hogy a kormány viselkedése merő rögtönzés, és nincs mögötte átgondolt stratégia.

2020. december 14. Megbeszéljük - részlet 20.12.14. Komáromi Zoltán
16:12
00:00

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Hír TV-ben azt mondta, hogy aki nem regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon, arról nem fogják tudni, hogy szeretné-e megkapni a koronavírus elleni védőoltást, így hátrébb kerül a sorban. „Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre, és legfeljebb akkor még úgy dönt, hogy mégsem adatja be magának.”

A helyzetet bonyolítja, hogy bizonyos híresztelések szerint most már nem elegendő csak online, papíron is regisztrálni kell a védőoltásra.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa szerint zavaros a kormányzat kommunikációja. Kivitelezhetetlennek tartja Rogán ígéretét, mert az oltásokat korlátozott számú egészségügyi szakember tudja beadni. Az esetleges karácsonyi lazításokat különösen veszélyesnek tartja, mert egyenlőre nincs vakcina, amivel szükség esetén védekezni lehetne.

Szerinte a miniszterelnök "Münchausen bárót játszott", amikor 13 ezer oltópont felállítását ígérte, hiszen ezeknek az állomásoknak a száma meghaladja a rendelkezésre álló szakemberek számát.

Mindezeket összevetve Komáromi úgy véli, hogy a kormány rögtönzésekkel igyekszik úrrá lenni a helyzeten, és nincs kidolgozott stratégiája.

Influenza elleni védőoltás
 
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a regisztrációval „nagyon kemény adatvédelmi baki van”, mivel olyan érzékeny információkat kell megadni a jelentkezés során, mint a TAJ-szám és a születési adatok, amivel nemkívánatos betekintést nyerhet életünkbe a Rogán Antal minisztériuma hozzáférhet kényes adatainkhoz. Ezek az adatok amellett, hogy az esetlege listázások miatt manipulációra használható, alkalmas lehet zsarolásra is.

Kivitelezhetetlennek tartja Rogán ígéretét, mert az oltásokat korlátozott számú egészségügyi szakember tudja beadni. Az esetleges karácsonyi lazításokat különösen veszélyesnek ítéli Komáromi, mert egyenlőre nincs vakcina, amivel szükség esetén védekezni lehetne. Szerinte a miniszterelnök "Münchausen bárót játszott", amikor 13 ezer oltópont felállítását ígérte.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2020.12.14. 16:12
Riporter: Szénási Sándor