„Klubrádió

Szlávik János: Európában engedélyezett vakcinával kezdődik az oltás itthon

18/12/2020 11:49

| Szerző: Klubrádió

A  Dél-pesti Centrumkórház infektológiai intézetének főorvosa szerint az oltási kampány során az Egészségügyi Világszervezet oltási rendjét követik majd. Ennek megfelelően – bár Szlávik nem mondta ki a nevét – valószínűleg itthon is a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinájával kezdik a beoltást.

Azzal a védőoltással kezdődhet Magyarországon az országos oltási kampány, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog - mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai intézetének főorvosa péntek reggel az M1-en.

Szlávik szerint a védőoltások beadása december utolsó napjaiban veheti kezdetét az erre kijelölt oltóközpontokban, a kampány pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oltási rendjét követi majd, vagyis az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakóit és a krónikus betegeket oltják be – foglalta össze a 444.

Arra nem tért ki, hogy melyik vakcina lehet az első, de a portál szerint valószínűleg a Pfizer és a BioNTech közös oltóanyagát vetik be először. Korábban a főorvos már beszélt arról, hogy fel kell készülni a vakcinák fogadására, amiből a portál arra következtet, hogy a kényesebb tárolási és szállítási feltételekhez kötött Pfizer/BioNTech vakcináról van szó. Nem mellesleg a második esélyes oltóanyag, a Moderna ügyében január 6-ra ígért döntést az uniós gyógyszerügynökség.

Koronavírus - Két koronavírusos beteg van Magyarországon
 
Szlávik János Fotó:
MTI/Kovács Attila
 

Szlávik hozzátette, minden beoltottnak előreláthatólag legalább fél óráig az oltóponton kell majd maradnia az akut szövődmények kialakulásának veszélye miatt. Az oltás igénylését mérlegelőknek pedig azt üzente, szerinte nem szabad az oltásokat azok kifejlesztési helye alapján rangsorolni. „Azért, mert egy oltás olyan országból származik, ami nekünk nem szimpatikus, attól az még lehet jó”, és ez fordítva is igaz - mondta. Hozzátette, a Magyarországra várt többféle oltásnak inkább a fajtáját, hatásmechanizmusát és a mellékhatásait kell vizsgálni.

A közelgő karácsonyi ünnepekről Szlávik azt mondta, a legjobb, ha az egyébként is közös háztartásban élők együtt karácsonyoznak. Egy látogatást is meg lehet biztonságosan szervezni, de egy ebédet már nem - tette hozzá.