„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Számos gyógyszert érdemes volna klinikailag megvizsgálni

26/11/2020 22:43

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Pár napja került a előtérbe ismét az ivermektin és állítólagos hatékonysága a koronavírus ellen. Falus Ferenc szerint bár a hatóanyagot vizsgálták itthon is, komolyabb teszteknek nem vetették alá, a Magyarországon csak az állatgyógyászatban használt szert. Arra is kitért, hogy nem az ivermektin az egyetlen szer, amit érdemes lenne klinikai vizsgálatok alá vetni, legalább addig, amíg a vakcina engedélyeztetésére várunk.

2020. november 26. Megbeszéljük - részlet 20.11.26. Falus Ferenc
13:31
00:00

Egy tavaszi, ausztrál kutatás során tudósok azt találták, hogy az ivermektin nevű hatóanyag – itthon csak állatgyógyászatban használják – hatékony a koronavírus ellen és a Covid-19 kezelésében. Ez akkor heves tudományos vitát váltott ki, ugyanis a kutatás minősége nem indokolta, hogy ilyen biztossággal állítson valamit. Most váratlanul a hazai köztudatban is megjelent a szer, ezért a NÉBIH közleményben figyelmeztet, hogy ember csak embernek való gyógyszert vegyen be – írja a Telex, nem hagyva ki a ziccert, hogy ez akár egy Monty Python jelenet alapja is lehetne, ha nem egy olyan járványról lenne szó, amihez hasonlót a spanyolnátha óta nem láttunk.

Az ivermektint ugyanis itthon csak lovak számára kialakított kiszerelésben lehet csak kapni. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy a szert és tavasz óta meglehetős bizalmatlansággal vizsgálják. Indiában, Afrikában és Dél-Amerikában, Európában pedig Ausztriában emberi fogyasztásra szánt kiszerelésben is hozzáférhető az ivermektint és a beszámolók eredményesek. A szakember nem érti, miért nem vizsgálták a szert komolyabban.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc Fotó: MTI - Illyés Tibor
 

Az ivermektin esetében vizsgálatok híján nem teljesen alaptalanul kering egy elmélet, miszerint egy nagy gyógyszergyár érdeke az olcsó készítmény népszerűsítése. Falus azt is hozzátette, hogy annál iskább fontos lenne a vizsgálat, mert így azok, akik tisztázatlan forrásoktól szerzik be a készítményt még nagyobb veszélynek tehetik ki magukat.

Falus szerint számos gyógyszer és gyógyhatású készítmény esetében lehetne komolyabb klinikai vizsgálatokat lefolytatni, de valamiért ezzel nem igazán foglalkoznak. Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy az egészségügy koordinációját szép lassan átveszi a rendőrség.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2020.11.26. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás