„Klubrádió
Esti gyors

Nemzeti Pedagógus Kar: Menjenek teszteltetni a tanárok!

16/12/2020 23:48

| Szerző: Klubrádió/szg

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint nincs arányban annak a kockázata, hogy valaki esetleg a fizetése 60 százalékát kapja meg, vagy nem tud róla, hogy elkapta a koronavírust, és megfertőz másokat. Horváth Péter ezért minden pedagógusnak azt javasolja, hogy vegyen részt a januári önkéntes teszten. Hozzátettte ugyanakkor: szerintük is nehézkes a táppénzzel kapcsolatos szabályozás, és ezt többször jelezték is az illetékeseknek.

2020. december 16. Esti gyors / részlet, Horváth Péter (20.12.16.)
05:41
00:00

Néhány általános iskola hamarabb zárja le a tanévet, a középiskolák viszont január 11-én újranyitnak, és náluk nincs lazítás. A PDSZ már december 7-én el akarta kezdeni a téli szünetet, de ehhez a kormány nem járult hozzá.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta: ha az általános iskolák úgy döntenek, hogy meghosszabbítják a szünidőt, akkor az ehhez szükséges munkanapokat vagy pótolni kell később, vagy tanítás nélküli munkanapok lesznek. Utóbbi esetben olyan napokról van szó, amelyeket nem szakoktatásra használtak volna fel, hanem például pályaorientációs napra, nevelési értekezletre, továbbképzésre. A tanévben több munkanap van, mint ahány tanítási nap, és ha a nevelőtestület úgy dönt, hogy ezeket felhasználja, a járványhelyzetben van értelme rugalmasabban eljárni.

Maruzsa Zoltán államtitkár bejelentette, hogy január elején újra tesztelik koronavírusra a tanárokat, önkéntes formában. Kérdés, hogy ez mennyit ér, hiszen korábban is arról volt szó, hogy a tanárok egy része nem vállalta a tesztelést, mert attól fél, hogy nem kapja meg a teljes fizetését.

Horváth Péter azt mondta: ők is többször jelezték az államtitkárnak, levelet írtak több helyre is, hogy ez a megoldás nagyon nehézkes, több szervezetet is be kell vonni, ellenőrzik, hogy hol kapta el az illető a vírust. A pedagógusok egy része valóban attól tart, hogy nem kapná meg a teljes fizetését, csak a 60 százalékát, ahogy sajnos eddig jó páran. Ez valóban reális félelem, azonban szerinte ha valaki tisztában akar lenni vele, hogy elkapta-e, esetleg érez enyhe tüneteket, az jó szívvel nem kockáztathatja, hogy kihagyja a tesztet. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt javasolja minden pedagógusnak, hogy próbálja megtenni ezt, mert nincs arányban az, hogy valaki esetleg a fizetése 60 százalékát kapja meg, és az, hogy ha nem tud róla, hogy elkapta a vírust, akkor másokat is megfertőzzön. Hozzátette, nagyon sokan jelezték, hogy szívesen vették volna a tesztelést most hétfőn és az előző alkalommal is, amikor elmaradt, vegyes a kép ebből a szempontból.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Esti gyors
2020. december 16., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor