„Klubrádió
Esti gyors

Zajlik a tömeges szűrés, de a pedagógusok félnek a pozitív eredménytől

25/11/2020 22:28

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A héten elindult pedagógusok tömeges szűrése, amit már hosszú ideje követelt a Pedagógusok Szakszervezete. Szabó Zsuzsa a szervezet elnöke szerint ez csak félsiker, mert a tesztelés önkéntes és a tanárok félnek attól, ha pozitív lesz az eredményük, akkor fizetésük 60 százalékának megfelelő táppénzt kapnak a karantén alatt. Másfelől a szűrésből kimaradnak az oktatási intézmények egyéb dolgozói, így azonban nem lehet pontos következtetéseket levonni az adatokból.

2020. november 25. Esti gyors / részlet Szabó Zsuzsa 2020.11.25.
06:44
00:00

Régi célkitűzés teljesült azzal, hogy megkezdődött pedagógusok tömeges szűrése – mondta el Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tesztelés nem kötelező. Mivel azok közt, akik nem éltek a tesztelés lehetőségével ellenőrizetlenül terjedhet a vírus. Másfelől a felmérés sem ad pontos képet.

Azt is elmondta, hogy igazán célravezető az lenne, ha az oktatási intézmény minden dolgozóját kötelezően tesztelnék. Azok a pedagógusok, akik ódzkodnak a teszteléstől Szabó szerint amiatt aggódnak leginkább, hogy amennyiben kiderül, megfertőződtek, automatikusan táppénzre kerülnek, aminek összege egyébként sem magas keresetük 60 százaléka. Legfeljebb egyéni elbírálás útján kaphatja meg a pedagógus a plusz 40 százalékot, ha bizonyítani tudja, hogy a munkahelyén kapta el a Covidot.

 
 Illusztráció Fotó: Flickr
 

Kitért arra, hogy nagyon nagy valószínűséggel munka közben fertőződhettek meg a dolgozók, ezért PSZ határozott célja, hogy a megbetegedett dolgozók bérük száz százalékát kapják meg.

Az e heti adatokon keresztül szemléltette a helyzet súlyosságát. Hétfőn hetvenegy, kedden nyolcvankét, szerdán százöt általános iskolában kellett elrendelni rendkívüli szünetet.

Tovább rontja a tesztelésből levont eredmények pontosságát, hogy csak a pedagógusokat tesztelik, az intézmény többi dolgozóját nem.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2020. november 25., kedd 18:33
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás