„Klubrádió
Esti gyors

Azonnali, előrehozott téli szünetet követel a PDSZ

3/12/2020 20:20

| Szerző: Klubrádió

A jövő hétfői kormányülés előtt néhány nappal közzétett levélben szólítja fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy már a kabinet tanácskozásának napjától rendeljék el az iskolai téli szünetet.  Az érdekvédelmi szervezet választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint családok tömege próbál segítséget kapni a PDSZ-től, hogy a hivatalos téli szünet kezdete előtt kivehessék gyermeküket az iskolából. A szülők attól tartanak, hogy sok diák között jobban terjedhet a koronavírus, amit aztán gyerekek hazavihetnek.

2020. december 03. Esti gyors-részlet / Nagy Erzsébet, interjú - 2020.12.03.
07:07
00:00

Nyílt levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklós emberminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak. A szakmai szervezet "az élet és egészség védelme érdekében, a koronavírus-járvány miatt" a téli szünet előrébb hozását követeli. Azt szeretnék, ha már jövő hétfőtől nem kellene a gyerekeknek iskolába, óvodába járni. 

"Ma, amikor egyetlen nap alatt 182 a halálos áldozatok száma, amikor egész szeptemberben összesen volt 162 áldozata a járványnak, önök még mindig nyitva tartják az óvodákat, iskolákat. A PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében. A bevallottan pontatlan tesztelések eredményével bűvészkednek, hozzászámolva az egészségesekhez azokat, akiket azért nem teszteltek, mert betegek vagy kontaktként karanténban vannak, megtévesztve ezzel a közvéleményt."

Koronavírus - Nagytakarítást végeznek a héten a budapesti K
 
 Fotó: MTI/Mohai Balázs

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Klubrádiónak azt mondta, tömegével fordulnak hozzájuk a szülők is, akik szeretnék már a hivatalosan december második felétől esedékes téli szünet előtt kivenni gyermeküket az iskolából, illetve óvodából. Attól tartanak ugyanis, hogy a sok diák között jobban terjedhet a koronavírus, amit aztán gyerekek hazavihetnek. A PDSZ ezért jelenleg is rengeteg egyéni ügyet intéz, igyekszik mindenkinek az ügyében eljárni – tette hozzá Nagy Erzsébet. 

A PDSZ arra is felszólítja a címzetteket, hogy haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket az érintett pedagógusoknak és szoros kontaktjaiknak. 'Az Önök politikai közössége több alkalommal utal a keresztény értékekre. Hol vannak azonban ezek az értékek, amikor a dolgozók védelméről van szó?" – szól az üzenet. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Nagy Erzsébettel
2020. december 03., csütörtök 18.35
riporter: Hardy Mihály