„Klubrádió

Gulyás Gergely szerint választható lesz a vakcina, kártyával igazolhatják magukat az oltottak

21/01/2021 11:50

| Szerző: Klubrádió

Minden valószínűség szerint februárban is érvényben maradnak a korlátozások. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy a vakcinák választhatók lesznek, legfeljebb a kért oltásra várni kell, míg szállítmány érkezik. Azt is hozzátette, hogy akit beoltottak és megkapta a vakcinakártyát, azok esetében nem indokolt az este 8 utáni kijárási korlátozás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tagadta, hogy nyomást helyeztek volna a OGYÉI illetékeseire, hogy gyorsabban engedélyezzék az orosz és kínai vakcinákat.

Bár a kormány tegnapi ülésén megállapította, hogy Európa nagyrészében már a koronavírus harmadik hulláma megy, Magyarországon javulnak a koronavírus-statisztikák Gulyás Gergely szerint – írja hvg.hu

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a kormány a jelenlegi intézkedéseket a jövő heti kormányülésen vizsgálja felül, de „ameddig nem csökkennek a számok, vagy nem kezdődik el a tömeges oltás, addig a jelenlegi számok alapján nincs lehetőség lazításra”.

Szerinte az EU által biztosított vakcinamennyiség biztosan kevés az elkezdéshez, ezért mindenkivel tárgyal a magyar kormány, akitől van esély vakcinákat szerezni. „Olyan vakcinákat szeretnénk csak beszerezni, amivel már többmillió embert oltottak, Magyarországon csak a hatóságok által biztonságosnak minősített vakcinákkal lehet oltani” – mondta, hozzátéve, hogy ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, kérheti azt, hogy amikor az általa preferált vakcinából elegendő lesz, akkor kerüljön sorra.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás GergelyFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az orosz és a kínai vakcina engedélyezésére irányuló esetleges állami nyomásról beszélve Gulyás elmondta, senkire nem helyeznek nyomást, és a szakmai protokollok betartását kérte a hatósgoktól, de szerinte fontosabb az emberek életének védelme. 

A miniszter elmondta, keresik a lehetőségeket, hogy tartsák kordában a határokon túlnyúló techcégeket azért, hogy betartsák a szólásszabadságot, mivel szerinte ezeknél gond van ezzel, és számon sem lehet kérni őket érte.

Valószínűleg távoktatásban fog folytatódni az egyetemi oktatás.

A Pfizer/Biontech vakcinák szállítási üteméről kapott kérdésre azt válaszolta, eddig 331 ezer adagot kapott belőle és a Modernából Magyarország, mára nagyjából 140 ezer embert oltottak be. „Az, hogy a jövőbeli ütemezés hogy fog alakulni, arra vannak előrejelzések, de ezek valóságtartalma megkérdőjelezhető”.

Az orosz és kínai vakcinák mennyiségéről azt monta, a Szputnyikról pénteken fog tudni nyilatkozni Szijjártó Péter a tárgyalások után.

A kormány továbbra sem tervezi, hogy háziorvosoknál is lehessen regisztrálni oltásra.

A beoltott embereknek járó esetelges előnyökről, és a vakcinaútlevélről elmonda, egy plasztikkártyát mindenki fog kapni a védettségről akkor is, ha már beteg volt és akkor is, ha beoltották, „az ő esetükben például az este 8 utáni tilalom fenntartásának semmi indoka nem lesz”. A részletekről még nem döntött hivatalosan a kormány.

A szállodák esetleges nyitásáról azt mondta, hogy az is lehetőség, hogy ha kellő számban vannak beoltott emberek, akkor nincs ok arra, hogy fenntartsák a korlátozásokat.

Gulyás Gergely a szerdán beiktatott Biden-kormányról elmondta, ők minden új kormánynak beiktatják a bizalmat, úgyhogy egyelőre csak gratulálni tudnak az Egyesült Államok új adminisztrációjának.

A német CDU új elnöke, Armin Laschet érkezését továbbra sem tartja arra utaló jelnek, hogy a Fideszt kidobnák a Néppártból, miel szerinte a CDU továbbra is a Fidesz egyetlen szövetségese a német politikában.

A 25 ezer fő feletti városok elvont iparűzési adójának megtérítéséről azt mondta, mindenkivel nyitottak a tárgyalásra, ellenzéki és kormánypárti vezetésű városokkal is, egyedi tárgyalásokat érdemes ezzel kapcsolatban folytatni a kormánnyal. Szerinte az iparűzési adóbevétel 10 százalékától esik el a települések egy része, ráadásul ez ott marad a gazdaságban.

A vakcinák közti választás lehetőségét is részletezte: az oltási rendben sorra kerültekből értesítéskor kérdezik meg, melyiket választja. „Aki valamelyikben nem bízik meg, annyi hátrány érheti, hogy meg kell várnia, ameddig érkezik abból, amelyikben megbízik” – mondta.

Kommentálta azokat a híreket is, amik szerint kidobtak fennmaradó vakcinákat, és álhírnek minősítette, és szerinte arról sincs szó, hogy a kormány dugódíjat tervezne bevezetni a Budapestre tervezett Galvani-híd miatt.

Tüttő Kata reagált Gulyás Gergely kijelentésére: A korábbi ajánlatot csak akkor tudta volna elfogadni a főváros, ha a kormány több támogatást ad, mert a Tarlós István idejében kiírt közbeszerzés alapján nem lehetett volna csak a Lánchíd felújítására szerződni, ezért kellett aztán kiírni egy újat – így reagált Gulyás Gergely kijelentésére.

A főpolgármester-helyettes szerint nem igaz, hogy a korábbi ajánlat alapján 5,5 milliárd forinttal olcsóbban lehetett volna felújítani a Lánchidat, mivel sok olyan feladat van, ami akkor nem a híd, hanem a villamos aluljáró felújításánál szerepelt, de csak a híd felújítása esetén is meg kell csinálni. 

Gulyás kiemelte, az az orvos, aki megkerüli az oltási rendet, hivatali visszaélést követ el, de egyelőre nem tudni olyan esetről, hogy valaki megtette volna, viszont szerinte ha maradt oltóanyag valahol, akkor azt mindenképp hasznosítani kell.

2019-ben 65,5 százalék volt az államadósság, ez 2020-ban 80 százalék fölé emelkedett, de szerinte ez az európai középmezőny, és nem is meglepetés.

A Pfizer/Biontech vakcinák szállításának lassulásáról elmondta, az EMMI megvizsgálta a céggel kötött szerződést, és ebből kiderült, hogy a cégnek van lehetősége eltérésre a szálltási mennyiségben, és nem szankcionálható.

A védettséget igazoló okirat rendelkezésre fog állni, mindenki megkapja, és közös EU-s igazolvány is lesz, február közepétől kapják az emberek.

A hálapénzről, és az ezt ellenőrző hatóságokról is beszélt: szerinte abból kell kiindulni, hogy az emberek betartják a szabályokat, tehát ha bűncselekménnyé van nyilvánítva a hálapénz, akkor betartja a szabályokat az orvosok többsége, külön hálapénzkommandó valószínűleg nem lesz.

Állítása szerint a kormány tagjai közül még senkit nem oltottak be.

A három vidéki orvosi egyetem modellváltásáról elmondta, az ezekhez tartozó klinikai központok akkor is az egyetem részei maradnak, ha alapítványi struktúrára váltanak.

Az egykori Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony épületeinek műemlékké nyilvánításáról elmondta, azért döntöttek így, mert ezek az épületek ikonikusnak számítanak, ezzel szemben a Radetzky-laktanya most omladozik, de szállodává építik át, az építekezés műemlékvédelmi szempontból kifogásolhatatlan.

Szóba került a debreceni vakcinafejlesztés is: valószínűleg az aktuális vírusválság ideje alatt nem épül fel olyan vakcinagyár, ami segíthet.