„Klubrádió

Magyarázatot vár a Pfizer-vakcinák késésére Brüsszel

22/01/2021 18:14

| Szerző: Klubrádió

Elégedetlen az Európai Bizottság a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagának szállítási ütemével, szeretné, ha a cég mondana valamit az ügyben. 

Az Európai Bizottság magyarázatot kér a Pfizertől az új, koronavírus elleni oltóanyagok szállítási késedelme miatt. Az uniós testület illetékes szóvivője azt mondta, az a legfontosabb, hogy a szerződésekben lekötött szállítások megtörténjenek, és az oltóanyagok minél hamarabb a tagországokba kerüljenek.

Arról is beszélt, hogy az Európai Unió oltási stratégiája nem terjed ki az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinára, ezért annak beszerzéséről a tagállamok szabadon tárgyalhatnak. Az is rajtuk múlik, hogyan kezelik az ilyen oltások engedélyezését vagy használatát. Lehetséges tehát a sürgősségi engedély megadása, de ilyen esetben minden felelősség az adott tagállamot terhel.

Koronavírus - Megkezdődött az oltás
 
 A koronavírus elleni oltóanyag a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balázs Attila
 
 

A lengyel kormányzat közölte, jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait. A kabinet szóvivője szerint a döntést a kormány a következő hónapban hozhatja meg, "amennyiben a szállítmányokat nem egészítik ki úgy, ahogyan ezt a gyártó megígérte".

A Pfizer a múlt héten jelezte, hogy február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a szállítmányokban, egyúttal hangsúlyozta, hogy a belgiumi vakcinaüzem bővítése következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik. Az uniós beszerzéseket koordináló Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ennek kapcsán közölte: a gyártók garantálják, hogy 2021 első negyedévében teljesítik korábbi vállalásaikat.