„Klubrádió

Szijjártó: Egymillió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

22/01/2021 13:58

| Szerző: Klubrádió

Magyarország kétmillió vakcinát vásárolt Oroszországtól, ez egymillió ember beoltására elegendő – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában, a 444 tájékoztatása szerint. Az OGYÉI főigazgatója (aki szintén hivatalos volt Moszkvába) további információkat akar szerezni az orosz vakcináról, amelyet két hónapig vizsgáltak; erről a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Moszkvában fogadta orosz kollégája, Szergej Lavrov, itt részletezte délelőtti bejelentését, amely szerint Magyarország nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolt Oroszországtól. Most kiderült, hogy ez a nagy mennyiség kétmillió orosz vakcinát jelent, ami egymillió ember beoltására elegendő – írja a 444.

Szijjártó azt mondta, az első hónapban 300 ezer ember beoltására elégséges mennyiséget szállítanak az országba, a második hónapban félmillió ember beoltására elég adagot, a harmadik hónapban pedig 200 ezer ember beoltására elég vakcinát.

Úgy fogalmazott, „ez hatalmas előrelépés számunkra, hisz naponta 100-150 halálos áldozat van Magyarországon, és több mint tízmilliárd forintnyi kárt okoznak a korlátozások”. Hozzátette, továbbra is arra törekednek, hogy „a kölcsönös tisztelet mellett fejlesszük kétoldalú kapcsolatrendszerünket” Oroszországgal.

Szijjártó Péter Moszkvában
 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatója Moszkvában 2020. március 18-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
 

Eközben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a Magyar Hírlapnak azt mondta, az elmúlt időben – főleg az orosz vakcina miatt – a politika célkeresztjébe kerültek, de náluk csak a szakma számít. Szerinte aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat.

Szentiványi Mátyás úgy látja, a szokatlanul rövid idő dacára alapos munkát végeztek, mielőtt kiadták az engedélyt a Szputnyik V vakcinára. Szijjártó Péterhez hasonlóan ő is Moszkvába ment, hogy orosz egészségügyi szakemberekkel beszélje át az oltási gyakorlat tapasztalatait.

Azt mondta, az orosz vakcináról már elég tudással rendelkeznek, de még újabb információkat akar szerezni az oltásról, amit egyébként két hónapon át megfeszített munkával vizsgáltak. Általában erre 210 napjuk van. Az orosz vakcina vizsgálatakor akadtak gondok, de „ez velejárója bármilyen fejlesztői munkának. Például az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek”.

Az OGYÉI engedélye egyébként annyit jelent, hogy a dokumentáció megfelelő, de az engedélyezési folyamat végén a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) áll, ahol nemzetközileg elismert magyar orvosok mondják ki a végső szót. A NNK először a vakcina minden egyes gyártási tételéből mintát vesz, ami két-három hétig tart, a szakemberek megvizsgálják, az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak.

Címlapi kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás