„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Azonnal legyen elegendő és jó vakcina? Ez nem megy.

22/01/2021 11:51

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A politikusok rögtön szeretnének jó megoldást a járványhelyzetre, csakhogy ilyen nincs. A kutatók és a gyógyszergyártók így is rendkívüli teljesítményt értek el. A szakma pedig gőzerővel dolgozik. Balkányi László orvos, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere világított rá néhány tényre. 

2021. január 22. Reggeli személy - 21.01.22. Balkányi László
17:04
00:00

Az oltóanyagok gyártásának, engedélyezésének van egy politikai és egy szakmai aspektusa. Politikai például, hogy Angela Merkel pártolja az orosz vakcina engedélyezését, vagy az, hogy Orbán Szputnyik V-t vetet, meg kínai oltóanyagot, vagy éppen az, hogy Kína nem is kérte a vakcinák engedélyezését Európában.

A szakma pedig gőzerővel dolgozik. Balkányi László orvos, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere világított rá néhány tényre. Azok a gyártók, amelyek már megkapták az engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, úgynevezett gördülő engedélyeztetést folytattak. Tehát ahogy haladtak a klinikai kísérletekkel, folyamatosan szolgáltatták be az adatokat az ügynökségnek, így a folyamat ideje a harmadára csökkent. Egyébként az egész eljárást „áramvonalasították” a rendkívüli helyzetben, ami mindenkinek jó. Rohanni azonban nem lehet, mert több tízezer oldalnyi dokumentációt kell átvizsgálni. Az amerikai hatóság minden páciensről, akit a különböző klinikai fázisokban beoltottak, külön papírt kér. Már pedig több tízezer emberről van szó. Az európai ügynökség megelégszik táblázatokkal, összesítésekkel, de minden adatot ellenőriz, mert ez az átláthatóság adja a biztonságot. 

Nos, a kínai és az orosz dokumentáció hiányos. Persze egy ország kiadhat ideiglenes, vészhelyzeti használati engedélyt egy vakcinára, de abban a pillanatban az a kormány át is vállalt minden felelősséget, beleértve az esetleges kártérítéseket is. Végleges engedélynél a felelősség a gyártóé, hisz a hatóság engedélyezte a szert, innen a gyár felel azért, hogy a vakcina mindig olyan legyen, mint ami megkapta a zöld lámpát.

Felmerült a beszélgetésben az is, hogy a Pfizer átmenetileg kevesebb oltóanyagot termel a tervezettnél. Ennek oka egyszerű. Voltak előrendelései, ezek teljesítésére felkészült. Azonban kapott újabb tekintélyes megrendeléseket, amelyeknek csak úgy tud eleget tenni, ha növeli a gyártókapacitást. A bővítés pedig időbe telik. Nem lehet egyszerre teljesíteni három feltételt: azt, hogy mindenki számára elérhető legyen az oltóanyag, tehát gigantikus mennyiségben készüljön, de megbízhatóan jó minőségű is legyen, és azonnal rendelkezésre álljon.

Balkányi László mind a Covid-útlevéllel, mind a közösségi terek lezárásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a most használatos vakcinákkal kétszer kell beoltani egy embert. A védettség pedig a második dózis után 2-3 héttel alakul ki.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors/Reggeli személy
21.01.22. 09:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert