„Klubrádió

A németek támogatják az orosz vakcina uniós engedélyezését

21/01/2021 15:35

| Szerző: Klubrádió

Támogatja Németország az orosz Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetését. Angela Merkel kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezleten kifejtette, hogy a nagy politikai nézeteltérések mellett is lehetséges az együttműködés, a világjárvány miatt. Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi, közös gyártásról és vakcinahasználatról is tárgyalhatnak.

Németország támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen ott kifejlesztett Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetéséhez - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben – írja a 444.

A kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén kérdésre válaszolva elmondta, hogy tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a témában, és úgy látja, hogy a világjárvány közepette a „pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések” mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre.

 
Angela Merkel
 

A német kormány így a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóságon, a Paul Ehrlich intézeten (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) keresztül kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására. „Ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk” – mondta Angela Merkel.