„Klubrádió

Ez az év is a járványról szól majd

25/01/2021 09:18

| Szerző: Klubrádió

Jakab Ferenc szerint csak egy módon lehet a járványügyi intézkedéseket csak az oltási hajlandóság növelésével lehet visszaazorítani. A virológus azt is elmondta, hogy rengeteg vakcinafejlesztési projekt fut Kínában, a Sinopharm két vakcinafejlesztési programot futtatott, az egyik nagyon nem vált be, a mostani viszont elérte a 75-80 százalékos hatásosságot.

Nem kell megijedni a vakcinától, attól még, hogy egy elsőgenerációs oltóanyagról van szó – mondta Jakab Ferenc az ATV Heti Napló című műsorában a kínai vakcinákkal a kapcsolatban – szúrta ki a 24.hu.

A virológus emlékeztetett: rengeteg vakcinafejlesztési projekt fut Kínában, a Sinopharm két vakcinafejlesztési programot futtatott, az egyik nagyon nem vált be, a mostani viszont elérte a 75-80 százalékos hatásosságot.

A műsorban beszélt arról is, hogy valószínűleg 2021 is a járványról fog szólni. Ennek csak egyik oka a gyors terjedés. Szerinte anélkül, hogy az oltási hajlandóságot növelnénk, nem valószínű, hogy a járványügyi intézkedésektől megszabadulhatnánk.

Koronavírus - A pécsi Szentágothai János Kutatóközpontban
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly / MTI
 

Jakab arról is beszélt, hogy ha valaki az oltást követően elkapja a vírust, nagy eséllyel enyhe vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, illetve nagy esély van arra, hogy nem adja tovább.

A virológus a műsor végén arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mert „csak így fogjuk megállítani ezt a járványt”.