„Klubrádió
Reggeli gyors

Nemzeti vakcinagyár épülne Debrecenben

25/01/2021 13:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbán Viktor megelégelte az EU lassúságát, így elrendelte egy gigantikus oltóanyaggyár felépítését. Mikor kezdhet termelni egy ilyen gyár, és egyáltalán van-e értelme?

2021. január 25. Reggeli gyors - részlet 21.01.25. Duda Ernő
06:44
00:00

A mostani pandémia megmutatta, hogy az egész világon kevés a vakcinagyártó kapacitás. Stratégiai ágazat lett az oltóanyagok kifejlesztése és gyártása. A magyar kormányfő bejelentette: egy olyan gyár épül Debrecenben, amely elég nagy lesz ahhoz, hogy bármely esetben képes legyen elegendő vakcinát előállítani, mert még egyszer nem állhat elő olyan kiszolgáltatottság, mint a mostani.

A nemzeti vakcinagyárról egyelőre nem sokat lehet tudni. Tavaly decemberben alapítottak egy céget Oltóanyaggyár Zrt. néven, de szakértők szerint legalább egy év kell a gyártás beindításához, de inkább több. Következésképpen ennek a világjárványnak a kezelésében túl sok szerepe már nem lehet.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológusa kitűnő ötletnek tartja a gyár felépítését. A Covid-19 ellen a nagy cégek egészen újszerű vakcinákat fejlesztettek ki, és ebben a munkában magyar tudósok is részt vettek. Magyar gyárat úgy lenne érdemes létrehozni, hogy meg kellene vásárolni az engedélyeket, licenceket, és a legmodernebb technológiát telepíteni. Ugyanis a most kifejlesztett oltóanyagok úgy működnek, hogy többféle járvány ellen is felhasználhatók -némi átalakítással-, a technológia ugyanaz. Igaz, hogy ez nagyon sok pénzbe kerülne, de elérhető lenne az a cél, hogy 4-6 hét alatt szinte bármilyen vakcina gyártása elindulhatna azon a szinten, amit most a Pfizer, vagy a Moderna tud produkálni.

Duda Ernő beszélt az orosz vakcinákról is. Ezek valószínűleg jók, csak nem közölték a kifejlesztés teljes dokumentációját, és amíg a szakma nem ismerhet meg minden adatot, addig nem lehet kijelenteni, hogy az oltóanyagok biztonságosak. A szakember szerint elképzelhető, hogy az oxfordi és az orosz vakcina kombinációjával lehetne nagyon jó hatást elérni, csak az információhiány miatt ezt még nem lehet megmondani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors – részlet
2021.01.25. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor