„Klubrádió

EU: betartatják a vakcinagyártókkal a vállalásaikat

25/01/2021 08:14

| Szerző: Klubrádió

Több gyártó csökkentette a vakcinaszállítmányokat többek közt gyártási problémákra hivatkozva, ezért az Európai Unió jogi eszközökkel kényszeríti a gyártókat, hogy betartsák a megkötött szerződésekben foglaltakat.

Az Európai Unió betartatja a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap a francia Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

Az unióban jelenleg engedélyezett Pfizer és Moderna vakcinák a vállaltnál kevesebb vakcinát szállítottak, arra hivatkozva, hogy a gyártókapacitásukat növelni tudják. Az AstraZeneca gyártási problémákra hivatkozva csökkentette a szállítmányokat.

„Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat” – mondta Michel. Az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak – kemény tárgyalási álláspontot képviselve – sikerült a késések időtartamát csökkenteni – írja a 444.

Koronavírus - Oltás az orosházi Platán Idősek Otthonában
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

„Keményen az asztalra csaptunk, ezzel sikerült csökkentenünk a késést” – mondta, hangsúlyozva, hogy a gyógyszergyárak azóta beleegyeztek abba, hogy a január 25-i héttől kezdve az eredeti ütemterv szerint szállítanak az Európai Uniónak.

Michel arról is beszélt, hogy a Pfizer egyebek mellett azt hozta fel a szállítás lassításának okaként, hogy mint kiderült, egy fiolányi oltóanyagból nem csak 5, hanem 6 dózisnyi oltás is kinyerhető. A gyógyszercég szerint pedig ők nem fiolákra, hanem dózisokra szerződtek az EU-val, ezért így nem is kell annyi fiola. A politikus azt mondta, elvárja, hogy a Pfizer átláthatóan és világosan beszéljen, és egyeztessen az európai gyógyszerügynökséggel a második vakcinaszállítmány pontos mennyiségéről mind fiolák, mind dózisok tekintetében.