„Klubrádió
Reggeli gyors

Zacher Gábor: Kevés, hogy mossuk ki a nyunyókát!

27/01/2021 15:37

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Alkohollal, cigarettával, gyógyszerekkel próbálták enyhíteni nagyon sokan a korlátozások és a bezártság okozta feszültséget. A járvány visszaszorulása új gondokat hoz majd.

2021. január 27. Reggeli gyors - részlet 21.01.27. Zacher Gábor
10:23
00:00

A tavaly év elején hozott korlátozó intézkedések megviselték az embereket. A kényszerű bezártság időszakában megnőtt az alkoholforgalom februárban 75, márciusban 50 százalékkal az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Aztán nyárra javult a helyzet, hiszen akkor már ki lehetett mozdulni. Cigarettából 13, egyéb dohánytermékből 20 százalékkal fogyott több az első hónapokban. Éves átlagban 2020-ban 10 százalékkal több alkohol fogyott, mint 2019-ben, a dohánytermékeknél 1 % az emelkedés. Megjegyzendő, hogy ezeket az adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte a jövedéki termékek forgalmáról, ami ugye azt jelenti, hogy az otthon főzött pálinka, vagy a csempészett cigaretta nem látszik a statisztikában. Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos még hozzátett néhány információt: feszültségoldó gyógyszerekből is 10 százalékkal fogyott több, antidepresszánsokból 4 százalékkal, és ott vannak még a hangulatjavítók.

Az emberek mentális egészségével szinte senki sem foglalkozott, pedig a járvány kikezdi a pszichét. Nem lehet elmenni egy étterembe vacsorázni, színházba, hangversenyre. Marad a munka, sokaknak otthon, a filmcsatornák, az online világ. A feszültséget oldani kell. Segítségre lenne szükség, nem elég azt mondani, hogy olvasgassunk otthon, szellőztessünk, mossuk ki a nyunyókát. Lehetőségeket kellene bemutatni a embereknek, alternatívákat, hogy ez az ország talpon tudjon maradni – mondja Zacher Gábor. Mert ahogy nehéz volt elviselni a bezártságot, úgy nem lesz könnyű a járvány vége sem. Amikor az ember rájön, hogy például nem kell visszamennie dolgozni, mert bevált a távmunka, nincs iroda, vagy olyan technológia fejlesztés történt, amely őt már fölöslegessé teszi. A társadalom felkészítésére volna szükség a Covid-19 utáni világra, mert az más lesz, mint amilyen a járvány előtti volt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI Fotó: Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2021.01.27. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert