„Köszönjük,
Esti gyors

Szállodaszövetség: Nehéz elképzelni, hogy pünkösd előtti kinyitnak az éttermek és hotelek, de a pontos dátumot senki sem tudja

19/01/2021 20:47

| Szerző: Klubrádió

Nem mondott olyat a kormány, hogy a szállodáknak és éttermeknek pünkösdig zárva kell maradniuk, az erre utaló sajtóhírek a szállodaszövetség egyik belső levelének félreértésén alapulhatnak – erről beszélt a szakmai szervezet elnöke a Klubrádióban. Flesch Tamás szerint az azonban már látszik, hogy meg kell hosszabbítani a vendéglátásban az állami segítségnyújtás idejét. A szállodaszövetség elnöke azzal a találgatással nem akart foglalkozni, hogy a kisebb szereplők esetleges elbukása, még több teret nyithat a nagyobb cégek előtt a krízis után. Szerinte most nem az a kérdés, hogy ki kit vásárol fel.

2021. január 19. Esti gyors-részlet / Interjú Flesch Tamással - 2021.01.19.
07:28
00:00

Csak a jelenlegi információiból levonható következtetésként írt arról a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetése a szervezet tagjainak küldött levelében, hogy a most érvényben lévő nyitvatartási korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak – nyilatkozta a szállodaszövetség elnöke, Flesch Tamás.

A szakmai szervezet vezetője szerint tehát nincs szó arról – ahogy arra a sajtóban megjelent korábbi hírekből esetleg következtetni lehetett –, hogy a kormány közölt volna ilyen határidőt velük. Az éttermeseknek és szállodásoknak küldött üzenet téves értelmezéséről azt mondta, ez történik, amikor egy szervezet belső levelezése kikerül az online térbe.

Flesch Tamás szerint jelenleg nincs, aki meg tudná mondani, hogy meddig kell zárva tartani a vendéglátóhelyeket, de szerintük valóban nehezen elképzelhető, hogy a korlátozásokat feloldják pünkösd előtt – ami idén május 24-re esik.

Koronavírus – Bezárt étterem Nyíregyházán
 
 A tulajdonos a könyvelésen dolgozik bezárt olasz éttermében Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány járványvédelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. MTI/Balázs Attila
 

Tavaly március óta, a járványhelyzet kezdete óta az a helyzet, hogy a szállodásoknak és éttermeseknek szinte minden nap újra kell tervezni a működésüket, a jövőjüket. A jelenleg érvényes állami támogatási rendszer alapján járó segítséggel, amit a szakma közösen alkudott ki a kormányzattal tárgyalva, a cégek megpróbálnak februárig túlélni, de valószínű, hogy szükség lesz a támogatások idejének meghosszabbítására, sőt, a korlátozások hosszától függően, még nagyobb juttatások kellenek majd. Most a legnagyobb feladat a dolgozók megtartása, a fizetésük és a hibernált cégek egyéb költségeinek a kigazdálkodása, miközben a szektorban működők többségnek nincsenek jelentős tartalékai – hangsúlyozta Flesch Tamás.

A szállodaszövetség elnöke azzal a találgatással nem akart foglalkozni, hogy a kisebb szereplők esetleges elbukása a válság miatt, még több teret nyithat a nagyobb vendéglátós és turisztikai cégek előtt a krízis után. Ő most azt tartja fontosnak, hogy nagy baj van az ágazatban, és teljesen mindegy, hogy családi cégről vagy nagyvállalkozásról van szó, mindegyiknek emberekre van szüksége a napi működéshez. Messze nem az a kérdés, mondta, hogy ki kit vásárol fel és ki megy csődbe, hanem az, hogy a jelenlegi vagy az új tulajdonosoknak ki áll majd rendelkezésükre munkaerőként. Az biztos, hogy ha véget is érnek egyszer a korlátozások, rövid távon nem kell majd annyi vendéglátóhely és szálloda, mint a járványhelyzet előtt, de a legnagyobb probléma így is az alkalmazottak pótlása lesz, kérdés, hogyan sikerül majd az akármikori rajtnál összeszedni a szükséges számú dolgozót. Ezért is fontos, hogy minél több embert sikerüljön addig is megtartani – mondta Flesch Tamás, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Klubrádióban.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Flesch Tamással
2021. január 19., kedd 18.40
riporter: Kárpáti Iván