„Klubrádió
Reggeli gyors

Aki eddig nem ment csődbe, az most fog

3/09/2020 14:52

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A magyar gazdaság összeomlásáról beszélni talán túlzás, de az biztos, hogy olyan történelmi visszaesés történt, amilyenre 1994 óta nem volt példa. A kormány képtelen volt kezelni a válságot.

2020. szeptember 03. Reggeli gyors - részlet 20.09.03. Molnár László
06:01
00:00

Ebben a válságban az a legnagyobb meglepetés, hogy teljes körű, nem csak néhány ágazatot érint, és a lakossági fogyasztás is visszaesett.  Nyugat-Európában igyekeztek megőrizni a munkahelyeket, hogy a járvány okozta válság után mihamarabb beindulhasson az élet, erre a magyar kormány alig költött, sőt spórolt. A propaganda minden idők legnagyobb gazdasági mentőcsomagjától volt hangos, 6.000, sőt 9.000 milliárd forintos adatok röpködtek, de a munkahelyek megtartására maximum 50 milliárd jutott – ismertette a Reggeli gyorsban Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A GDP zuhanása az első negyedévről a másodikra 13,6 százalék, a vártnál jóval súlyosabb, Európában a harmadik-negyedik legrosszabb adat. A legnagyobb pofont a feldolgozóipar kapta, a szolgáltatások általában kevésbé sínylették meg a válságot, bár mondjuk a turizmusban, vendéglátásban nagy a baj, de például a banki és biztosítási szolgáltatások még erősödni is tudtak. Az elmúlt hónapok tanulsága, hogy rossz döntés volt az autóiparhoz, illetve egy-egy feldolgozóipari ágazathoz kötni ennyire szorosan a gazdaságot. Az uniós támogatások felhasználása is rossz döntéseken alapult, az út- és vasútépítés, a stadionépítés ugyan mutatós, de válság idején csak viszi a pénzt. Továbbá az is kiderült, hogy a gyenge forintnak ilyenkor nincs exportnövelő hatása. Az is bebizonyosodott, hogy azok az országok boldogulnak, amelyekben felelős költségvetési gazdálkodás folyt, voltak tartalékaik.

A legújabb intézkedés, a határzár végleg padlóra küldhet jó néhány céget. Amelyik az első hullámban nem ment csődbe, mert például volt valamennyi tartaléka, az most fog. Egyébként a jelenlegi formájában értelmetlen is a korlátozás, mert a visegrádi országokból jöhetnek az emberek, a határ 30 kilométeres körzetében szabad az út, így tehát a rendkívül fertőzött Romániából is behurcolhatják a vírust, míg a messzebbről érkező turisták nem léphetnek be.

A magyar kormány válságkezelése tehát számos ponton hibás – véli Molnár László. Alig adott támogatást a cégeknek és a háztartásoknak. Véleménye szerint a második hullámban nem alkalmaznak majd olyan korlátozásokat, amelyek az elsőben visszavetették a gazdaság teljesítményét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.09.03. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre