„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiszámítható gazdaságpolitika kellene

1/09/2020 15:37

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Matolcsy György „álmot látott”, már azt mondja, hogy el lehet engedni a költségvetési hiányt, az államdósságot. Tavasszal még növekedést vizionált, azóta rettenetes kár keletkezett a gazdaságban.

2020. szeptember 01. Reggeli gyors - részlet 20.09.01. Felcsuti Péter
07:40
00:00

Áprilisban még azt hirdette a kormány az MNB-vel egyetértésben, hogy minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját valósítja meg. Matolcsy György, a jegybank elnöke növekedésről beszélt. Ehhez képest egy negyedév alatt még soha nem zuhant ekkorát a gazdaság teljesítménye. Persze szakemberek már akkor is jelezték, hogy a kormány által választott eszközrendszer alkalmatlan a válság kezelésére, ezt nem így kell csinálni.

Matolcsy azóta „álmot látott”, fogalmazott Felcsuti Péter közgazdász, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke, és már nem hitelekben gondolkodik, hanem abban, hogy el lehet engedni az államadósságot, a hiányt. Amit egyébként már nem kell szabadjára engedni, hiszen elszállt, ha úgy tetszik, magától. Beszűkült a politika mozgástere.

Az elmúlt hónapokban viszont a gazdaság rettenetes károkat szenvedett el, a legkiszolgáltatottabb rétegek szinte lehetetlen helyzetbe kerültek. Nem figyeltek oda a munkavállalókra, még azokra sem, akik elveszítették a munkájukat, így a jövedelmüket. Az ő kiesett fogyasztásuk miatt is zuhan a gazdaság.

Matolcsy Györgynek most nem újabb víziókkal kellene előállnia, különösen nem olyanokkal, amelyek ellentétesek azzal, amiről Orbán Viktor nemrég is beszélt. Egyébként az egész gazdaságpolitikát az ellentmondások jellemzik, sőt egyenesen a káosz. Ötletszerű támogatásokkal nem lehet segíteni a fellendülést, az például teljesen logikátlan, hogy miközben megáll a gazdaság, bezárják az országot, aközben a turizmusba öntik a pénzt. Persze nem könnyű előre látni a jövőt, ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy mely ágazatokban lesz kilábalás és az milyen gyorsan történik. Azt azonban biztosra lehet mondani, hogy kiszámíthatóság nélkül jó ideig nem indul el a fellendülés. Felcsuti Péter szerint nem ötletelni kell most, egy józan, emberközpontú gazdaságpolitikára volna szükség.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2020.09.01.06:00
Műsorvezető: Dési János