„Klubrádió
Reggeli gyors

A panzióépítés most a legfontosabb?

23/07/2020 16:53

| Szerző: Klubrádió

Bértámogatást ad a kormány a válság következményeinek enyhítésére. Ám a pénz lassan csordogál az elvileg felülről nyitott kasszából.

 

2020. július 23. Reggeli gyors - részlet 20.07.23. Dávid Ferenc
06:56
00:00

A májusi bér után igényelt állami támogatás a mai napig nem érkezett meg – panaszolja az egyik nagyvállalat. A koronavírus-járvány okozta válság miatt kieső bér 70 százalékát állná az állam, de csak egy ideig, három hónapig. A bértámogatás azonban a gyakorlatban nem működik jól, láthatóan nem készültek fel a kormányhivatalok – mondta a Reggeli gyorsban Dávid Ferenc közgazdász,a DK szakértője. A kormány jogsértést követ el, hiszen az igényelt támogatást 8 napon belül ki kellene fizetni a törvény szerint.

A cégek így elbocsátásra kényszerülnek, ha nincs tartalékuk a munkaerő megtartására, vagy kénytelenek hitelt felvenni. Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy a kassza felülről nyitott, segítenek a nehéz helyzetbe jutott vállalatokon.

Nehéz tisztán látni a helyzetet, a statisztikák lassan készülnek, így ma senki sem tudja megmondani, hogy hány ember van munka nélkül. Olyanok is vannak, akik nem regisztráltatják magukat, vagy azért, mert külföldön dolgoztak és készülnek visszatérni, vagy azért, mert egyéni vállalkozók.

Dávid Ferenc úgy véli, hogy a pénz nem lehetne akadály. A költségvetésben át lehet csoportosítani összegeket. Véleménye szerint most luxus olyan pályázatokra pénzt adni, mint például a panzióépítés, hiszen a turizmus egy ideig még biztosan nem lendül fel, inkább azokat a cégeket kellene segíteni a bértámogatással, amelyek piacképes termékeket állítanak elő. Érdekes megfigyelni, hogy a kifizetések elsősorban Budapesten és Pest megyében csúsznak, mégpedig heteket, és meglepő elutasítások is vannak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.07.23. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor