„Klubrádió
Reggeli gyors

Még nőhet a munkanélküliség

9/06/2020 09:17

| Szerző: Klubrádió

A 2008-as válság következtében sem veszítették el a munkájukat annyian, mint most. 425 ezren mondják azt, hogy nincs munkájuk, jövedelmük. És még nem látszik a vége.

2020. június 09. Reggeli gyors -részlet 20.06.09. László Zoltán
09:59
00:00

A kereskedelemben is látszik egy nagyon komoly visszaesés, de az ipar szinte összeomlott. Az autóipar, a hozzá kapcsolódó beszállítói kör, a gépipar, általában a feldolgozóipar majdnem áll. És nem is fog úgy beindulni, mint korábban, sokan lesznek, akik nem tudnak majd visszamenni a munkahelyükre, mert az már nem lesz meg. Mindezt nem lehet csak a vírusra fogni.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondja, hogy a már korábban elindult folyamatokat a járvány csak felgyorsította. A gyártók ugyanis technológiai fejlesztésbe, átalakításba kezdtek jóval a vírus megjelenése előtt, hogy kiváltsák az élőmunkát, ahol csak lehet. A termelés a járvány idején leállt ugyan, de ez a fejlesztés, tehát a robotizáció, automatizáció nem. Vagyis a válság végén nem lesz minden régi dolgozóra szükség, kis túlzással ott lesz helyettük a robot. Egyébként is csak lassan fog beindulni az ipar, hiszen most a kereslet, a vásárlóerő is csökkent.

 

Mi a kiút a munkavállalók számára? Adódna a váltás, csakhogy a munkahelyek nem egyformák. Az átképzésben az államnak, illetve a munkáltatóknak kellene támogatniuk a munkavállalókat, hiszen a legtöbbjüknek nincs annyi tartaléka, hogy önképzésbe kezdjen, amikor nincs jövedelme. Az álláskeresési támogatás 3 hónapos idejét is át kellene gondolni, mert ez nagyon kevés. Aztán ott van a földrajzi probléma. A legtöbben az Észak-Alföldön, Budapesten, Nyugat-Dunántúlon kerültek ki az utcára.

László Zoltán emlékeztetett még egy problémára, amire nem nagyon figyelnek, de nagy bajt okozhat. Ez pedig az, hogy a kormány folyamatosan lazítja, puhítja a munkajogi kereteket, aminek az a következménye, hogy a munkavállalók egyre kiszolgáltatottabbak. Kevésbé lesznek elkötelezettek a munkájuk iránt, és ez rontja a versenyképességet. A szakszervezeti vezető szerint tehát nem lehet már csak a munkavállalók felelősségéről beszélni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.06.09. 06:00
Műsorvezető: Dési János